Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ökad internettrafik vinstlott för norra Sverige

Trafiken på internet ökar. Det innebär fler möjligheter att locka stora internetaktörer att smälla upp nya datahallar i norra Sverige. För någonstans måste trafiken tas om hand och norra Sverige har stora fördelar i form av stabil berggrund, säker el och naturlig kyla.

Internettrafiken i Sverige beräknas öka med 21 procent per år från 2013. Det innebär att år 2018 kommer internettrafiken ha ökat 2,6 gånger i Sverige, enligt Cisco Visual Networking Index.

Två anledningar till den ökade trafiken anges. Den ena är Sakernas internet, eller Internet of Things, att allt fler prylar blir uppkopplade mot nätet.

År 2018 får vi kanske vänja oss vid att nybyggda lägenhetskomplex har tvättstugor med tvättmaskinerna som går att nå via internet. För fastighetsägaren ger det möjligheter att överlåta skötseln av maskinerna helt och hållet till leverantören av vitvarorna. Leverantören kan då via fjärrdistans följa hur ofta maskinerna går, vilken status de har och om de behöver underhåll. Fastighetsägaren slipper då bry sig om att köpa in maskinerna, det enda som köps in är tjänsten att de boende ska kunna tvätta sina kläder.

Smidigt, men det innebär också att trafiken på internet ökar.

Den andra anledningen som rapporten lyfter fram är strömmande video. I takt med att tv-tablåer och traditionella tv-sändning ersätts med tv-serier och filmer via internet kan vi förvänta oss en rejäl ökning av internettrafiken, något vi ser redan idag.

Sammantaget innebär allt detta att trafiken på internet kommer att mer än fördubblas. Vilket i sin tur ställer krav på att trafiken hanteras på ett säkert och energieffektivt sätt.

Det är här som norra Sverige kommer in i bilden. Facebook har etablerat sig i Luleå därför att här finns naturlig kyla som används för att kyla servrarna. Här finns en stabil berggrund och stabila vädersystem vilket minskar risken för jordbävningar och väderkatastrofer. Här finns väl utbyggda elnät och kraftfull infrastruktur för bredband och internet.

Detta är förhållanden som lockar fler än Facebook att blicka norrut. Londonbaserade företaget Hydro 66 har exempelvis redan slagit upp en datahall i Boden, liksom företaget KNC Miner som arbetar med nätvalutan BitCoin.

För norra Sverige kan världens ökade internettrafik bli en riktig vinstlott.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.