Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Målkameran ett exempel på beröringsfri teknik

Var bollen inne? Ja, säger kamerorna, som bevakar matchbollens rörelse vid målet. Vid matchen mellan Frankrike och Honduras uppstod den historiska situationen då frågan om det var mål eller inte för första gången under ett fotbolls-VM avgjordes av målkameror.

Goal Control-4D kallas systemet som levererats av tyska företaget GoalControl GmbH. Det använder 14 höghastighetskameror utplacerade runt planen som omedelbart kan avgöra om en boll varit över mållinjen eller inte. Har den det får domaren en direkt vibrationssignal till sin klocka som meddelar målet.

För fotbollsmatcherna innebär detta att ett osäkerhetsmoment försvinner. Domaren som står placerade kanske utanför straffområdet kan ha ibland ha svårt att avgöra om bollen var inne eller inte, men med kamerorna försvinner all osäkerhet.

goalgonctrol_4d_animation

Bilden ovan visar tekniken som används vid fotbolls-VM för att avgöra om bollen var inne i mål.

Att använda kameror för att mäta och bedöma processer är något som blivit allt vanligare i många olika situationer. Inom skogsindustrin vill man, direkt med skördaren, använda beröringsfri mätning till att avgöra volymen på de träd som avverkas. Det är forskningsinstitutet Skogforsk som tillsammans med bland annat företaget Optronic i Skellefteå prövat beröringsfri teknik baserad på linjelaser och kamera för att mäta trädstammars diameter vid avverkning. Även mycket erfarna skogsmaskinförare kan ha svårt för att exakt avgöra diametern och därmed volymen på de träd som fälls och tidigare teknik har visat sig ha vissa nackdelar.

Men det är nog så tuffa utmaningar att mäta i skogen som att mäta om en boll rullar över mållinjen eller inte.

Vid avverkning i skogen sprutar skräp, träflis och damm runt om avverkningsaggregatet vilket gör att sensorerna som ska mäta diametern kan ha svårt för att fungera tillfredsställande. Därför har Skogforsk i ett projekt finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova prövat utveckla skräpreducerande skydd och därigenom skapa en mer skyddad miljö för optisk diametermätning i skördare.

Projektet har genomförts som ett samarbetsprojekt mellan maskintillverkande företag, Skogforsk och företaget Optronic som har spetskompetens kring optisk mätning.

Det är ett av många exempel på industriprocesser där kameror idag får en allt större betydelse utan att för den skull få samma rubriker som målsituationen vid ett fotbolls-VM. Men vikten av dessa moment är av långt större betydelse för samhällsekonomin och företagens produktion än vad målkamerorna i fotbolls-VM är.

Att Skogforsk och företag som Optronic från Skellefteå kan vara med i den utvecklingen är starkt och kan bli minst lika världsledande som mål eller inte i ett VM.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.