Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bolag växer med stöd av inkubatorer

Det går bra för många företag finns med eller tidigare funnits med inom inkubatorn Uminova Innovation. Content Central skapar ny marknadsplats som hjälper frilansande journalister att sälja sitt material till mediehus. Dohi Sweden etablerar sig som innovationsbyrå och har på bara några vuxit till 60 anställda. CodeMill levererar bland annat system för rörlig bildproduktion till internationella tv-bolag. Limes Audio vinner priser för sitt arbete med bättre ljud i konferenstelefoner och högtalarsystem. Nuiteq inleder stort samarbete med Intel kring multitouchteknik för bildskärmar. Bara för att nämna några exempel ur listan (se fler exempel i Resume 2013).

Uminova Innovation i Umeå är en av 43 inkubatorer som ingår i den statliga satsningen BIG Sweden. Inkubatorer har visat sig vara ett effektivt sätt för att bidra till att nya innovationsbaserade företag kan växa sig starka. Därför har regeringen beslutat att permanenta det nationella inkubatorprogrammet och ge VINNOVA ansvaret att stödja svensk företagsinkubation från och med 2015. Tidigare har det varit Almi som ansvarat för programmet.

Att inkubatorprogrammet permanentas är mycket viktigt, inte minst för att säkra den finansiering som inkubatorerna är beroende av. 20 – 30 procent av finansieringen kommer från det nationella programmet, resten från regionala offentliga och privata finansiärer.

Målet med inkubatorprogrammet är att bidra till fler nya kunskapsintensiva tillväxtföretag genom att bland annat erbjuda affärscoacher som kan stötta de växande företagen i deras första steg ut på marknaden.

Den 1 juli, 10.40, anordnas ett seminarium i Almedalen då det nya nationella inkubatorprogrammet kommer att diskuteras. Direktsändningen via webben är utlovad och kan följas på http://www.sisp.se/almedalen

På seminariet deltar Per Bengtsson, Vd Uppsala Innovation Centre, Charlotte Brogren, generaldirektör VINNOVA, Hans Enocson, Nordenchef General Electric, Eva Fors, Affärs- & Marknadsdirektör, vVd Microsoft Sverige, Göran Lundwall, Vd/koncernchef ALMI, Kent Persson, riksdagsledamot (V), Näringsutskottet, Hans Rothenberg,riksdagsledamot (M), Näringsutskottet, Klementina Österberg, Vd GU Holding, Göteborgs Universitet. Moderator är SISPs Vd Magnus Lundin.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.