Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fritt internet till alla

Över Almedalen svävar en ballong med gratis internet. Fyrtio, femtio meter upp i luften, fastknuten med linor mot marken ska den ge uppkoppling till alla som befinner sig i närheten av den scen där partiledarna under veckan håller sina tal.

140629friWifi

Det är leverantören IP-Only som på detta sätt vill komplettera det hårt belastade mobilnätet.

– Vi ville hitta på något kul och nyttigt för deltagarna och samtidigt skapa lite fokus på nät- och infrastrukturfrågor som ligger oss varmt om hjärtat. Det trådlösa nätet är ganska enkelt ordnat och blir en naturlig och praktisk förlängning av det öppna stadsnätet, kommenterar Mikael Westerlund, CTO på IP-Only, i ett pressmeddelande.

Ett antal accesspunkter har satts upp på området och de får en gemensam bandbredd mot internet på en gigabit per sekund, öppet för alla att använda, fast det gäller att hålla sig i närheten, räckvidden är 300 meter ca.

Att mer kontinuerligt öppna stadsnät för alla är något som diskuteras i flera kommuner. Nyligen var det Helsingborg som meddelade att de strävar vidare mot ett öppet internet för alla.

– I Helsingborg är vi övertygade om att den digitala infrastrukturen i framtiden kommer att vara en viktig förutsättning för en stads utveckling, säger Peter Danielsson, (m) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Jönköping, Umeå och Skellefteå är andra städer som på olika sätt strävar mot liknande lösningar.

Helt klart är att vi under de kommande åren kommer att få allt fler platser öppna för vem som helst att fritt använda internet, på samma sätt som vägar, trottoarer och cykelbanor är öppna för alla. Det handlar om en infrastruktur som ska ligga som en bas för allt liv samhället, gratis för var och en.

UPPDATERAT:  Inget är naturligtvis gratis, möjligen luften som ballongen svävar i. För att förtydliga, internet åt alla kommer inte heller att vara gratis, någon måste alltid betala för fiber och routrar och teknik. Fast den som använder det behöver inte betala just då och där. Det är som med vägarna. De är oftast gratis för trafikanten men betalas via skatt. Hur internet åt alla ska betalas återstår att se, kanske blir det via skattsedeln, kanske blir det företag som går in och öppnar näten. Möjligen kommer vi att få se flera olika lösningar. Men att internet i framtiden blir mer öppet på de flesta platser är nog ofrånkomligt.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.