Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Startup-företag fixar tv-tittandet

Tv-tittandet förändras, kanske i snabbare takt än någonsin, detta år. De gamla tv-tablåerna med fasta tider för programmen lockar allt mindre när tekniken med strömmande rörliga bilder gör det möjligt att se tv-serier och filmer när som helst.

Företagen hänger självfallet på för att erbjuda ännu större möjligheter i denna utveckling och många nya startup-företag kan här hitta nischer för appar och olika tjänster.

Ett exempel på den teknik som gör det nya tv-tittandet möjligt är tv-pinnen Chromecast som Google lanserade under 2013 och som under våren 2014 också lanserades i Sverige. Chromecast gör det möjligt att strömma video från bland annat Youtube, Netflix, Google Play Filmer, Google Play Musik och webbläsare Chrome trådlöst direkt från mobiltelefonen eller en dator till tv-apparaten när Chromecast-pinnen är ansluten till tv:en.

Vid utvecklarkonferensen Google I/O i juni 2014 visade Rishi Chandra, chef för teamet inom Googles tv-satsning, hur Chromecast fungerar och berättade att intresset för att utveckla appar till Chromecast är mycket stort. Enligt CNET sade han att det finns 6 000 registrerade utvecklare på Cast SDK-plattformen, som är Googles utvecklarplattform för dnena teknik. Över 10 000 appar finns redan som ger stöd till Chromecast.

Analysföretaget Gartner hade Brain Blau, Gartner Research Director, på plats under konferensen och när jag frågar honom via mejl om de nya tv-tittandet svarar han att Google nu har utökat Chromecast API och tagit fram fler funktioner som gör det möjligt för utvecklare att bygga mer sofistikerade Chromecast apps.

“In general though the news seem to be around the new Google TV platform. This will be a better platform for app developers to focus on if they really want to create sophisticated Google/android TV experiences”, skriver han vidare.

Här finns uppenbarligen en ny marknad för utvecklare som lockar många startup-företag och ger nya möjligheter att hitta kunder och affärer.

Filmen nedan från Google visar hur Chromecast fungerar.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.