Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mobilspelet Bomb Gaza väcker kritik

Det kontroversiella mobilspelet Bomb Gaza har tagits bort från Google Play.

Bomb Gaza är ett enkelt mobilspel som går ut på att med israeliska attacker bomba mål i Gaza. Det skiljer sig in så mycket från en mängd andra liknande spel, förutom då att det just är i Israel/Gaza-konflikten som spelet utspelar sig.

Och det är i det som kritiken tar avstamp. Att göra mobilspel där någon angriper mål med vapen är inget ovanligt, se bara den enorma framgången för finländska Angry Birds, som faktiskt går ut på att skjuta mot och rasera olika mål.

Men när lustiga fåglar och grisar byts ut miljön i ett pågående krig händer något som får kritiken att växa. Och efter att kritiken växt mot spelet Bomb Gaza beslutade sig alltså Googles ansvariga för att inte längre tillåta det för nedladdning.

Hur utvecklaren bakom spelet tänkte är inte känt, tidningen Guardian berättar att de försökt nå de ansvariga för Bomb Gaza men inte fått något svar. Samtidigt ställer tidningen en angelägen fråga om hur krigsspel ska tillåtas se ut. Är det alls möjligt att göra spel utifrån miljöer i pågående konflikter och krig?

BombGaza01

The Guardian lyfter fram ”newsgames” som ett exempel på spel som kan hjälpa oss att förstå konflikter och aktuella händelser. Men då måste de vara utformade på ett helt annat sätt än att enbart bomba för att döda.

Data Ductus från Skellefteå prövade redan för tio år sedan att tillsammans med Försvarshögskolan och Luleå tekniska universitet att ta fram spelet Foreign Ground. Det är ett interaktivt spel om krig och konflikter som ger en helt annan förståelse för krishantering än exempelvis Bomb Gaza.

Spelaren i Foreign Ground är en del av en fredsbevarande FN-styrka som ska bevara stabilitet i ett oroligt område. Tanken är att hjälp militär personal att undvika våld och vapenkonflikter genom att ställas inför olika situationer som kan lösas på olika sätt.

”Vi använder samma kommersiella spelteknologi, realistiska audiovisuella miljöer och gameplay i ett utbildningsverktyg för att påtagligt öka användarens engagemang och närvaroupplevelse under träning”, skriver Data Ductus på sin webb.

Data Ductus visar att det mycket väl går att göra spel som hjälper spelaren att förstå konflikter och få insyn i de svåra val som kan uppkomma i en krigssituation.

Fallet med Bomb Gaza understryker vikten av att spelutvecklare inte bara har kunskap i att programmera utan också bär med sig en djupare insikt i etiska vägval. Spelutvecklare har ett ansvar som är mycket viktigt att ta.

Samtidigt har även de som marknadsför och publicerar spelen ett ansvar. För Google innebar det att det tidigare beslutet att låta Bomb Gaza finnas på Google Play omvärderades varefter spelet togs bort.

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.