Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Allt färre selfies med hyperlapse

När Instagram i veckan lanserade appen Hyperlapse fick vi vanliga användare tillgång till en teknik som annars enbart proffs på postproduktion kunnat använda. Instagrams Hyperlapse handlar om att fånga in ett skeende med mobilkameran och spela upp det som en film fast visat i snabbare sekvens samtidigt som bilderna stabiliseras. Vanligt har varit att fånga trafikströmmar i storstäder, hur moln rör sig, solens uppgång och nedgång eller hur bygget av ett hus blir färdigt.

Tidigare har många använt en Go Pro-kamera för att spela in skidåkning, cykelturer eller liknande men den som i datorn snabbar upp sådana filmer får ofta ett ganska skakigt resultat.

Men nu kommer alltså tekniken till var och en som har en smartphone. Instagram verkar vara först men Microsoft ligger i hälarna även om det ännu inte finns något datum för när Microsoft släpper sin Windows app.

Hyperlapse som app för mobilen är ett exempel på hur det som tidigare var teknik enbart för proffs nu också blir det för vem som helst. Det här är en teknikutveckling som är intressant att följa ur många perspektiv. Ett exempel på användningsområde är dokumentation av arbetsprocesser, en sådan film har jag gjort här nedan med hjälp av Hyperlapse från Instagram, som visar hur jag hyvlar golvplank.

Men hyperlapse kan också komma att användas som konstnärligt skapande i nya former, något som kan bli mycket intressant att se.

Kanske kommer hyperlapse-tekniken att flytta fokus från selfies, där vi tar en bild av oss själva, till dokumentation av vår omgivning. Tekniken uppmuntrar detta, som jag ser det, och kanske blir naturen, staden, gatan, torget, vår miljö, allt mer viktigt i vår fotodokumentation.

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Allt färre selfies med hyperlapse | Kommun...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.