Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

När Lina gjorde Sverker nervös

Gång på gång kom Sverker Olofsson tillbaka till det. ”Du gör mig nervös”, sa han på scenen i Aula Nordica inför 850 gäster på Umeågalan. Den som gjorde den annars så trygga och lugna journalisten Sverker Olofsson nervös var Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen.

Lina Thomsgård var med sin föreläsning om jämställdhet ett av huvudnumren under första akten av Umeågalan, den som gick av stapeln i Aula Nordica innan alla gästerna förflyttade sig till Nolia för kvällens galafest för att fortsätta hylla stadens företagare.

Vad är det då som gör att Lina Thomsgård skapar nervositet? Enligt henne själv, knappt något alls. Hon bara håller fram en spegel, säger hon, och låter verkligheten synas i den. Så berättar hon inför gästerna på Umeågalan hur det ser ut i mediernas värld. Att tre av fyra som kommer till tals är män. Att fyra av fem experter som syns i nyhetsrapportering också är män. Att jurygrupperna i Idol, TV-kocktävlingar och andra tävlingar i TV ofta innehåller två män och en kvinna, aldrig tvärtom. Aldrig bara kvinnor.

Så säger hon att när hon lyfter fram spegeln på detta sätt får hon ofta stämpeln på sig att vara ett problem. Den som påpekar orättvisorna ses som den som ställer till problemen. Fast spegelbilden bara avslöjar att det är verkligheten som är skev.

Så det är inte Lina Thomsgård som är provocerande, det är verklighetens skeva fördelning mellan kvinnor och män som provocerar.

Då säger Sverker Olofsson igen, ”Du gör mig nervös.”. Fast egentligen är det ju den skeva verkligheten som är grunden för att många av oss att blir nervösa. För när vi väl upptäcker skevheten kommer vi kanske till insikt om att verkligheten måste förändras, och inför förändringar är det lätt att bli nervös.

Hur ser det då ut om vi håller upp Lina Thomsgårds spegel mot Umeågalans hyllning av framgångsrika företagare? Jo, skevheten skaver också där.

Av sammanlagt tolv priser var det enbart två som gick till företag eller organisationer där en kvinna fanns med för att ta emot priset. Det var VK Medias Varumärkespriset och priset som Årets företagare. Tio av de tolv priserna gick alltså till män. Inget pris gick till ett företag där enbart en kvinna tog emot det.

Titta in i den spegeln och säg om du blir nervös eller inte.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.