Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeås bredband en förebild i hela världen

Vägar, järnvägar, båttrafik och flyg – under de senaste åren har vi kunnat se hur en väl utbyggd infrastruktur gett människor möjlighet att upptäcka nya platser, möta andra människor, sök ny kunskap. En fungerande infrastruktur är på så sätt en grund för att bygga ett demokratiskt samhälle.

Till dessa infrastrukturbyggen får vi idag lägga till även internet. Nätet har under de blott tjugo år som det funnits tillgängligt visat sig vara inte minst en grund för demokratiska samtal, möjlighet till nya möten och kunskapsspridning. Visst finns också mycket skit där ute, och det måste på många sätt bekämpas. Men inte med ett stängt internet utan än mer med ett öppet och tillgängligt för fler.

Här kan Umeå vara en förebild för många andra städer i världen.

2012 publicerade Akamai Technologies sin respekterade State of The Internet Report. Den visade att Umeå hade västvärldens snabbaste internet. Listan över världens 100 snabbast uppkopplade städer toppades av sex sydkoreanska städer och sju japanska. Sedan kom Umeå på plats 15. Nästa västerländska stad fanns på plats 50.

Det var en enorm fjäder i hatten för Umeå och de framsynta bygge av infrastruktur kring bredband som skett i staden ända sedan 1990-talet.

Idag har Akamai ändrat sin mätningsrapport och det går idag inte att få fram siffror för enskilda städer, så det är svårt att veta hur Umeå ligger till i världslistan 2014. Men att Umeå ligger långt fram märks ändå, inte minst med den reklamfilm, Living with Lag, som Umeå Energi och dotterbolaget ume.net tagit fram tillsammans med byrån ANR BBDO.

Living with Lag har idag setts över 5,6 miljoner gånger på Youtube och sprider därigenom budskapet om att i Umeå är det något särskilt med bredbandet. Här finns en hastighet som få städer ka nmäta sig med.

Filmen har också fått ett enorm mottagande i en mängd reklamtävlingar, både i Sverige och internationellt. Nu senast är det den prestigefulla tävlingen European Excellence Award som filmen nominerats till.

Tävlingen avgörs den 4 december och det är bara att önska alla inblandade god lycka.

Läs mer om bakgrunden till Umeås snabba internet.

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.