Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sociala medier och härskartekniker

I veckan har två mycket intressanta böcker om internet kommit ut. Det är faktasamlingen Svenskarna och internet 2014 samt boken Sociala medier och härskartekniker.

Både böckerna speglar internets utveckling, men från lite olika håll. Sociala medier och härskartekniker har skrivits av Annakarin Nyberg och Mikael Wiberg, båda forskare vid Umeå universitet och med stor erfarenhet av internet som fenomen. Boken vill diskutera hur människor på olika sätt försöker dra nytta av det sociala spel som sker på nätet, inte minst i form av härskartekniker. Författarna presenterar tio härskartekniker som i dag utövas på nätet – och tio motstrategier för att utveckla ett bättre förhållningssätt till såväl subtila som tydliga härskartekniker i sociala medier.

Dessutom får vi möta nätprofilerna Clara Lidström och Johanna Frändén och deras strategier på internet.

Svenskarna och internet 2014 är den årliga sammanställningen av internetstatistik som ges ut av Internetstiftelsen. Suveränt sammanfattat om internets utbredning och användning i Sverige. Här får vi bland annat veta att fortfarande är det en miljon svenskar som inte använder internet, en viktig notering när vi talar om att alla ska kunna vara med i samhället.

Men vi får också veta att nu använder hälften av tvååringarna internet. Redan bland 3-åringarna är tre av fyra internetanvändare och vid 7 år är andelen 90 procent.

Tvi viktiga böcker att studera för att förstå mer om vad internet betyder i våra liv.

En kommentar

  1. Pingback: Sociala medier och härskartekniker | Kommu...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.