Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Man känner sig korkad

”Man känner sig korkad”, säger musikern Svante Lindqvist när han i Sveriges Radios program Tankar för dagen berättar om alla nya it-system som han möter i sitt arbete.

Nya it-system som han hela tiden måste anpassa sig till och lära sig, rent av brottas med. It-system som gör att han känner sig dum när han inte förstår hur de fungerar och hur han ska göra med tidrapporter och dokument.

”Att känna att man efter tjugo år blir allt sämre är inte roligt, trots att de faktiska arbetsuppgifterna är desamma”, suckar Svante Lindqvist.

Men det finns en sak som är värre med systemen än att de gör att människor känner sig dumma, fortsätter han. Det är att de tar uppmärksamheten från det som egentligen ska göras, att systemen blir huvudsaken och inte själva verksamheten.

Svante Lindqvist är inte ensam om att sucka över it-systemen. Lärare jag känner brukar ofta också sucka, läkare klagar över den tid som systemen tar från mötet med patienter.

Det är klart att vi måste ta det på allvar när Svante Lindqvist och andra säger att de känner sig korkade i mötet med it-system, nya mobiler, fjärrkontroller till tv och annat nytt som vi förväntas klara av.

På plussidan finns att det här är något som allt fler utvecklare insett och intresset för att anställa personer med blick för interaktionsdesign har därför blivit allt större. Interaktionsdesign handlar om att göra teknik och prylar enkla att förstå. Vid Umeå universitet finns sedan ett tiotal år en civilingenjörsutbildning i interaktion och design, vid Informatik finns en avancerad masterutbildning i interaktion mellan människa och dator, och studenterna vid Designhögskolan i Umeå har ofta prisats för sin förmåga att arbeta med interaktionsdesign. För att nämna några exempel.

Det här är viktiga utbildningar för att inte användare ska behöva känna sig korkade, som Svante Lindqvist uttrycker det. För nyttan av interaktionsdesign är stort, det handlar inte bara om att saker ska snygga ut, utan än mer att funktioner och system ska vara enkla att använda.

Lyssna här på Svante Lindqvists Tankar för dagen.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.