Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vad säger finansministern om Facebooks elskatt?

Industrin i Sverige betalar en elskatt på 0,5 öre per kWh. Men den växande datacenterindustrin har inte denna förmån. För serverhallar som Facebooks i Luleå och KNC Miners i Boden är skatten i stället 19 öre per kWh.

Den här skillnaden i elskatt har varit uppe till debatt då och då. För ett år sedan, den 16 januari 2014, ställde riksdagsledamot Katarina Köhler (S) en direkt fråga till dåvarande finansminister Anders Borg om möjligheten att sänka elskatten för serverhallar i Sverige.

Anders Borg höll med om att det är av stort intresse att datacenter som Facebooks i Luleå kan etableras i Sverige, men han var inte beredd att föreslå några ytterligare åtgärder på detta område.

Nu ett år senare har vi ny regering och nu är det finansminister Magdalena Andersson som får ta emot samma fråga. Den 29 januari 2015 lämnade Mathias Sundin (FP) in frågan ”Elskatt för serverhallar”.

Mathias Sundin skriver: ”Dessa serverhallar drar mycket el. Facebooks serverhall gör av med mer energi än SSAB i samma stad. Serverhallarna bidrar med hundratals jobb och det finns potential för fler etableringar i norra Sverige. Men konkurrensen är hård, framför allt från Finland som också har kalla vintrar att erbjuda (vilket underlättar kylningen i hallarna).”

Frågan ställs nu alltså till finansminister Magdalena Andersson. Fråga ska besvaras senast 4 februari. Återstår alltså att se om den nya regeringen har annan åsikt än den förra.

Vi håller utkik efter finansministerns svar.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.