Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Finansministern avvaktar med svar om el-skatt för datacenter

I ett tidigare blogginlägg berättade jag att riksdagsledamot Mathias Sundin (fp) ställt en fråga till finansministern om särskild lägre el-skatt för serverhallar och datacenter. Så här skriver Sundin: ”Industrin i Sverige betalar en elskatt på 0,5 öre per kWh. Men den växande datacenterindustrin har inte denna förmån. För serverhallar som Facebooks i Luleå och KNC Miners i Boden är skatten i stället 19 öre per kWh.”

Finansminister Magdalena Andersson har nu svarat på den skriftliga frågan som Mathias Sundin ställde. Men något konkret svar vill finansministern inte lämna i dagsläget. Istället hänvisar hon till en utredning som pågår om energiskatt. Så här skriver finansministern:

”Utredningen om sektorsneutral och konkurrenskraftig energiskatt på el (Fi2014:10) har tillsatts för att se över hur bland annat serverhallar behandlas skattemässigt. I uppdraget ingår att beakta den internationella konkurrens som exempelvis informations- och kommunikationsverksamhet utsätts för. Utredningen kommer att i utformningen av sina förslag analysera och beakta hur ändrade regler påverkar olika grupper av företag och företagsformer, konsekvenser för företagens konkurrenskraft samt vilka konsekvenser förslagen har för arbetet för en effektivare energianvändning. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 9 oktober 2015. Jag vill inte föregripa utredningens arbete.”

Så fortfarande får vi avvakta beslut om datacenter, som inte minst byggs just nu i norra Sverige, kommer att få el-skattelättnader.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.