Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Jokkmokk vill bygga datacenter

Nyheterna om stora datacenter i norra Sverige har blivit allt fler under början av året. Här på bloggen har jag tidigare skrivit om att riksdagen tagit upp frågan om lägre elskatt för datacenter för att underlätta för fler bolag att bygga serverhallar i norr.

I veckan kunde vi också lösa om KnC Miner som fått finansiering på 125 miljoner kronor för att bygga fler serverhallar, företaget har redan byggt datacenter i Boden.

Och nu är det Jokkmokk som sällar sig till intressenterna. Sajten Affärer i norr berättar att Porjus industrihus kan bli en lämplig lokal för en större serverhall. Projektet kallas Jokkmokk Hydropower Sites och kan kosta upp mot 4,7 miljoner kronor, varav lokalanpassning utgör 1,1 miljoner.

Arbetet med rapporten har letts av Anders Granberg, Luleå, och arbetsgruppen har haft deltagare från Jokkmokks kommun, näringslivsbolaget Strukturum och Vattenfall, berättar Affärer i norr.

Helt uppenbart är att vi inte sett slutet på dessa nyheter. Under 2015 kommer vi säkerligen att få höra talas om fler spekulanter kring att bygga datacenter i norr. Kanske är det nu en växande ny industri som håller på att ta fart.

I Luleå finns redan Facebooks stora datacenter. Nedan syns en flygfilm över bygget, filmen är från 2012.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.