Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Självkörande bilar på väg

– Autonom körning (självkörande bilar) kommer att förändra vårt sätt att se på bilkörning. I framtiden kommer vi att kunna välja mellan autonom och aktiv körning. I stället för bortkastad tid kan det dagliga pendlandet bli kvalitetstid och ge möjlighet för arbete eller nöje, säger Peter Mertens, Volvo Car Group.

I ett pressmeddelande berättar Volvo företaget med projektet Drive Me närmar sig målet att 2017 leverera 100 självkörande bilar till kunder på utvalda vägar i och omkring Göteborg.

Hur länge det dröjer till dess att självkörande bilar också finns i Västerbottens län är dock inte känt. De första bilarna kommer att köras i autonomt läge endast på lämpliga vägar, där det till exempel inte finns mötande trafik, cyklister eller fotgängare.

Blir det dessutom dåligt väder kan det hända att bilens system väljer att köra in till vägkanten och ber personen i bilen att ta över körningen.

Radarenheter, kameror, lasersensorer, GPS-positionering och högupplöst digital karta i 3D är några av teknikerna som ligger till grund för de nya bilarna.

– Autonom körning kommer att förändra vårt sätt att se på bilkörning. I framtiden kommer vi att kunna välja mellan autonom och aktiv körning. I stället för bortkastad tid kan det dagliga pendlandet bli kvalitetstid och ge möjlighet för arbete eller nöje, säger Peter Mertens i pressmeddelandet.

Men även om målet är att de första bilarna ska rulla ut 2017 så kommer det säkerligen att dröja innan vi får dem i daglig trafik i Västerbotten. Vissa vägar kan möjligen komma i fråga som E4:an ut från Umeå söderut, men i övrigt lär det dröja.

Men med det sagt så kan vi ändå konstatera att tekniken är på väg och vi kommer, så småningom, även att få denna teknik till norra Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.