Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

It-branschen behöver fler kvinnor

Att fler kvinnor behövs till it-branschen är något som alla fler håller på att bli medvetna om. Men att öppna branschen för fler kvinnor är en stor utmaning. Det positiva är att under senaste åren har allt fler initiativ tagits för att uppmärksamma bristen på kvinnor i branschen och för att locka fler unga tjejer att börja plugga it, data och teknik.

De unga tjejer som börjar på sådana utbildningar är viktiga som förebilder. Microsoft är ett av företagen som insett detta och sedan tolv år korar företaget Årets it-tjej. Till årets final 2015 har Anna Henningsson från Umeå universitet utsetts som en av tre deltagare. Den 11 mars går finalen på Berns.

It-konsultbolaget CGI tar också krafttag för att lyfta fram kvinnor. I Umeå finns konsultchef Sara Winqvist som är med i den nationella satsningen Womentor. Womentor är en ledarskapsutbildning, ett förändrings- och varumärkesprogram som bildades 2006, och drivs av IT&Telekomföretagen inom Almega. I år är 25 företag från it- och telekombranschen med i arbetet för att väcka frågan om jämställdhet och driva ledarskapsfrågor, med uttalat syfte att få fler kvinnor till ledande poster.

Inom programmet Womentor var Sara Winqvist med som adept under 2014. Tillsammans med ett tjugotal andra kvinnor från olika it- och telekomföretag deltog hon under året i ett antal heldagar med utbildning och dessutom fick varje adept en egen mentor från ledningshåll inom it och telekom.

I en intervju på InfoTech Umeå betonar Sara Winqvist att jämställdhet också kan kopplas till företagens vinst.

– Det är en lönsamhetsfråga. För att få en ökad konkurrenskraft måste vi vara jämställda, säger Sara Winqvist i en intervju på InfoTech Umeå.

Allt fler initiativ tas nu för att väcka frågan om jämställdhet i it-branschen. Studentföreningen Datatjej sponsras av stora bolag som Microsoft, IKEA och Google. Nätverket WinIT som skapats av Sogeti har över 3000 medlemmar. Women In Tech sponsras av MTGx, Bonnier, Spotify, Tele2, TeliaSonera och Google. Kampanjen Nextup drivs av IT&Telekomföretagen för att få fler högstadietjejer att välja it-inriktning. Företrädare för Sveriges största spelutvecklare och spelutbildningar har skrivit under upprop mot sexism inom branschen.

Bara för att nämna några exempel.

Förhoppningsvis är detta början på ett mer långsiktigt arbete där it-branschen kan förändras i grunden till att bli mer jämställd. Men det är ett vardagsarbete som ständigt måste fortsätta för att ha utsikt att lyckas.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.