Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Microsoft vill kvotera in kvinnor

I veckan har Jonas Persson, vd för Microsoft i Sverige, varit på besök i Umeå. I möte efter möte berörde han den brist på jämställdhet som finns inom it-branschen. Inför studenter vid Umeå universitet, chefer på några av Umeås it-företag och universitetets ledning hävdade han med bestämdhet att Microsoft i Sverige tagit en hård målsättning att 50 procent av alla anställda i företaget ska vara kvinnor. Läs mer om Jonas Perssons besök på InfoTech Umeå.

Ett av verktygen är kvotering, menar Jonas Persson. Och han går med kraft emot den kritik han möter som säger att kvotering innebär ett tummande på kompetens. Inte alls, hävdar Jonas Persson, och menar att kvotering och kompetens hos de som rekryteras absolut kan rymmas i samma skål.

JonasPerssonUmea07

Jonas Persson, vd för Microsoft i Sverige.

I mötet med studenter på Umeå universitet håller han en längre utläggning om kvotering. Han menar att män redan kvoterar in sig till ansökningar för nya tjänster hos Microsoft. Män söker tjänsterna, medan kvinnor avvaktar, trots att de är kompetenta.

Därför kan Microsoft också tänka sig att avvakta och låta en tjänst vara inte tillsatt till dess att kvinna söker.

Målet 50 procent kvinnor och 50 procent män är ett hårt mål, säger Jonas Persson. Det är inte en rekommendation om att de som anställer också ska tänka på kvinnor. Nej, det är ett hårt mål som följs upp varje månad i utvärderingar, hävdar Jonas Persson. Och tillägger att det är enbart då som det får ett verkligt genomslag.

Idag har Microsoft i Sverige fortfarande en väg att gå. Av antalet anställda är 33 procent kvinnor, enligt företagets egna uppgifter. Men det är långt över snittet för it-branschen som ligger på drygt 20 procent kvinnor. Och i ledningsgruppen för Microsoft är målet uppnått, där sitter idag lika antal kvinnor som män.

Jonas Perssons besök i Umeå kom lämpligt samma vecka som Anna Henningsson från Umeå utsetts till Årets IT-tjej i Sverige. Det är ett pris som delas ut av Microsoft till en ung kvinna som läser någon datautbildning och kan vara en förebild för unga tjejer att välja it- och datautbildningar och ett yrkesliv inom it-branschen.

Anna Henningsson läser Teknisk datavetenskap med inriktning mot finansiell it och kommer nu under ett år framåt att få vara med i olika sammanhang som handlar om att visa unga tjejer att it är en spännande karriärväg.

När Microsofts vd i Sverige med sådant eftertryck pekar på jämställdhet som en nödvändighet för innovation och konkurrenskraft är det viktigt att stanna upp och lyssna.

Jag själv följde honom under en hel dag i Umeå och slogs av den kraft han hela tiden lade i sina ord om att styra om en mansdominerad bransch till en jämställd bransch. Kan fler företag följa upp på detta sätt kommer mycket att ske inom it-branschen.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.