Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datatjej och Geek Girl Meetup med på rymdturism

Rymdturism är bara några år bort. När Christer Fuglesang, astronaut och hedersdoktor vid Umeå universitet, gästade it-företagen Hi5, Office och upKeeper i Umeå nyligen slog han fast att svensk rymdturism inte ligger allt för långt borta.

– Med positivt tänkande kan det bli om fem år. Max tio år. Spannet är någonstans däremellan, sade Christer Fuglesang i en artikel på InfoTech Umeå.

Ett steg mot en svensk rymdturism tas den 11 – 12 april 2015 med innovationstävlingen International Space Apps Challenge som beskrivs som en av världens största hackathon. NASA leder det globala samarbetet som äger rum på 135 platser världen över. I Stockholm genomförs satsningen av Spaceport Sweden, Space Travel Alliance och Swedish Incubators & Science Parks.

Extra roligt är att arrangörerna i Sverige särskilt vänder sig till kvinnor och tjejer när talanger nu ska lockas till rymdturism. Organisationer för kvinnor och tjejer inom it och teknik som Geek Girl Meetup, Datatjej och Malvina vid KTH har bjudits in.

– Sverige har potential att bli ledande inom rymdturism. För det krävs mod och skarpa hjärnor där mångfald är nyckeln till innovation. Vi vill attrahera fler kvinnor och samverkar med Malvina, Geek Girl Meetup, Datatjej och IVAs Studentråd, säger Karin Nilsdotter, initiativtagare och vd för Spaceport Sweden som har sin bas i Kiruna, i ett pressmeddelande.

Hackathonet avgörs 11 -12 april under 48 timmar på SUP46 i Stockholm för gemensam problemlösning på fyra områden; jorden, yttre rymden, människor och robotik med tillgång till NASA:s öppna data. Två lösningar kommer att få representera Sverige i den globala finalen som leds av NASA.

KarinNilsdotter

Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden, vill att Sverige ska satsa på rymdturism och hoppas även att fler kvinnor och tjejer ska lockas att utveckla teknik inom området.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.