Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

I kläm när bankkontoret stänger

När bankkontoret stänger på den lilla orten eller i stadsdelen riskerar några att hamna i kläm. I Funäsdalen stängde Swedbank sitt kontor nu i februari. Fler av Swedbanks kontor är aktuella för stängning. Under 2015 kommer kontoren i Tärnaby, Bureå och på Teg i Umeå att slå igen.

Bankerna hänvisar till att allt färre kunder besöker kontoren och att allt fler i takt med den snabba teknikutvecklingen föredrar att istället använda internet- eller mobilbank. Därför blir det ekonomiskt ohållbart att hålla kontoren öppna, menar exempelvis Swedbank.

Men när den stora förändringen sker av bankernas fysiska närvaro på mindre orter blir det särskilt viktigt att få fler att kunna använda digitala tjänster. Alltför många står utanför dessa, inte minst äldre, men det finns i alla åldersgrupper de som tvekar inför att ge sig in i internetbanken.

Nyligen föreslog statliga Digitaliseringskommissionen att det ska bli möjligt att göra skatteavdrag för it-hjälp i hemmet. En tanke är att det på så sätt ska vara enklare för fler att komma igång med digitala tjänster och bli uppkopplad.

Förslaget, som lagts fram i ett betänkande till it-minister Mehmet Kaplan, har mötts av både positiv och negativ kritik. Det verkligt positiva i förslaget är att frågan om digitaliseringens möjligheter förs upp på hög nivå.

Men kraven måste också ställas mot bankerna att deras internettjänster ska vara enkla att använda. Det som brukar kallas användargränssnitt och interaktionsdesign blir särskilt viktigt. Att gör det möjligt att enkelt förstå hur de digitala tjänsterna ska användas måste vara en fokusfråga för banker som vill tillgängliga för alla.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.