Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mobilbanker lockar fler

Antalet som använder mobilbank kommer att stiga till 99 miljoner år 2018. Det är närmast en fördubbling sedan år 2013 då det var 42 miljoner. De nordiska länderna hör till de flitigaste användarna av mobilbanker, men ännu populärare är de i Turkiet, Nederländerna, Polen och Spanien, enligt undersökningsbolaget Forrester.

Bankkundernas allt större användning av mobilbanker och internetbanker innebär fortsatta slag mot de fysiska bankkontoren. Nu senast är det Danske Bank i Umeå som meddelar att de stänger sitt fysiska kontor för privatkunder. Närmare 400 kunder berörs. Däremot behåller Danske Bank sin företagsdel i Umeå.

Stängningen är den del av flera åtstramningar i Sverige för Danske Bank som även lägger ner sina kontor i Uddevalla, Östersund, Värnamo och Varberg.

Danske Bank är det senaste exemplet på banker som stänger fysiska kontor, många andra banker har redan gjort samma sak.

Samtidigt satsar bankerna på ny digital teknik. Ett exempel kommer från Finland där Sparbankens nya mobilbanksapp ska ge kunderna tillgång till dagliga bankärenden. Med den kan privat- och företagskunderna alltid sköta sina bankärenden oberoende av tid och plats.

– Allt flera sköter sina bankärenden via mobilen med en mobilbanksapp som har tagits fram enkom för mobila enheter och är lätt att använda. Med den kan kunderna behändigt kontrollera sitt banksaldo och överföra pengar mellan sina egna konton i Sparbanken när som helst och var som helst. Fastän det är så lätt att använda banktjänsterna i mobilen är säkerheten ändå alltjämt garanterad, berättar Sparbanksförbundets utvecklingschef Kimmo Rantala i ett pressmeddelande.

– Vi fortsätter vårt digitala utvecklingsarbete eftersom innehållet och egenskaperna i de digitala tjänsterna hela tiden måste förbättras till nytta för kunderna. Också på nätet ska det vara så lätt och behagligt som möjligt att sköta dagliga ärenden, be om låneoffert och köpa spar- och placeringstjänster. Kunden ska inta förarplatsen på den digitala utvecklingsresan – vi håller också i fortsättningen fokus på enkelhet och användarvänlighet, lovar Rantala.

De finländska konsumenternas användning av mobila enheter har ökat kraftigt de senaste åren och redan över 60 % av internetanvändningen går via en mobil enhet. Användningen av mobilbanker ökar kraftigt i andra delar av världen.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.