Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Världens största återvinning av elektronikskrot

Åkte till återvinningsstationen i helgen med saker som blivit över. I en container för elektronik är det överfullt. Mängder av brödrostar, högtalare och bildskärmar trängs i stålburen. Det är bra. Gammal elektronik ska inte ligga och skräpa. Den ska samlas in för att kunna återvinnas.

I Västerbotten finns världens största anläggning för återvinning av elektronikskrot. Det är Boliden Rönnskär utanför Skellefteå, en enorm anläggning som återvinner metaller ur det som vi dumpat.

Det är en anläggning som sedan invigningen 2012 blivit mycket viktig för Boliden. När det gäller guld kommer knappt 50 procent av Bolidens produktion från återvinning. Av den koppar som framställs på Rönnskär kommer cirka en tredjedel från återvinning.

– Vi har dels framställningen av metaller från råvarorna i gruvorna, dels den sekundära marknaden med återvinning av elektronikskrot. Nu jobbar vi mycket med vår avfallshantering, hur vi ska kunna minska vårt eget avfall från processerna och utvinna mer metall ur avfallen. Vi försöker även studera elektronikbranschen för att ligga i framkant och ta reda på hur innehållet i deras kommande produkter kommer att se ut och om vi kan utvinna metallerna i de produkterna, säger Linn Andersson, områdeschef för forskning, utveckling och miljö på Boliden Rönnskär, i ett pressmeddelande.

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att återvinna också elektronikskrot. Det innebär förhoppningsvis färre ingrepp i naturen vad gäller gruvbrytning och ett resursbevarande som är en nödvändighet inför framtiden.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.