Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Blir 2015 året då vi börjar betala med mobilen?

Kommer genombrottet för digitala plånboken nu under 2015? Både Apple Pay och Googles variant Android Pay knackar i vart fall på dörren och vill få oss att betala med mobilen i kassan i butiken.

Att plånboken i skinn i bakfickan eller i handväskan är dömd att dö ut står klart. Men mer osäkert är det när det kommer att ske. Redan har många ersatt sin plånbok med ett extra skal till mobilen som innehåller körkort och kreditkort, men fortfarande är det osäkert när nästa steg kommer, när betalningarna flyttar från kreditkorten in i mobiltelefonen.

Apple lanserade sin variant för betalning via mobilen Apple Pay hösten 2014 och i januari 2015 hävdade Apples VD Tim Cook att nu kommer det stora genombrottsåret för Apple Pay. Men enligt en undersökning av Reuters i maj 2015 har ännu inte så mycket hänt med Apple Pay.

I en artikel från Reuters (5 juni) redovisas en undersökning av 100 stora butikskedjor i USA om de tar emot betalning via iPhone och Apple Pay. Men bara var fjärde säger att de gör så. De allra flesta menar att de inte kommer att hoppa på tåget nu under 2015, trots de stora orden från Apples VD.

Trögt har det varit också för Google. Google Wallet lanserades till exempel redan 2011 men lyckades aldrig lyfta och Google fick tänka om. Till viss del hävdas det att svårigheten låg i att Google Wallet skulle laddas ner av användaren som en app, vilket blir en tröskel eftersom många inte orkar bry sig om att installera den nya appen.

Nu har Google tänkt om och i samband med sin stora utvecklarkonferens I/O i maj 2015 lanserades Android Pay istället, vilket innebär att betallösningen är en direkt funktion i mobiltelefonen, användaren behöver inte ladda hem någon app för att kunna betala. Det kan innebära en stor skillnad, inte minst eftersom att Google med Androids operativsystem har så stor del av marknaden, Android finns i fyra av fem smarta mobiler.

Kanske blir detta det avgörande steget för att Googles betallösning ska slå. Under andra halvåret av 2015 kommer vi säkert att få veta mer.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.