Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Skratta inte åt robotar som vinglar

Robotarna faller som om de supit sig stupfulla och vi skrattar åt deras dråpliga snubblande. Du kanske har sett filmen från robottävlingen DARPA Robotics Challenge som genomfördes i början av juni. Filmen har blivit lite av en viral succé på nätet och sprids gärna via Facebook, Twitter och Youtube.

På filmen syns robotarna på vingliga ben snubbla sig fram, tappa balansen och dråsa i marken. Någon försöker öppna en dörr men missar handtaget grovt. Allt ser mycket komiskt ut och robotarna ger ett intryck av att knappt klara något.


Men det vi inte ser i filmen är att efter robotarnas fall springer teknikerna fram, lyfter upp dem, och hjälper dem igång igen till promenader och uppgifter som lyckas bättre.

Det får mig att tänka på filmerna med alla dessa krascher i flygplanets första historia. Också de misstagen ser komiska ut, men vi vet vad som hände sedan. Tekniken utvecklades och hundra år senare har vi en fungerande flygflotta och till och med farkoster som tar sig ut i rymden.

Så kommer det också att gå med dessa robotar som nu vinglar fram. Också här kommer tekniken att lösa många problem och robotarna kommer att få mycket säkrare funktioner.

Men det finns en skillnad. När flygplanen utvecklades tog de årtionden innan tekniken verkligen bar upp i luften på ett säkert sätt.

Med robotarna kommer vi att få se snabba framsteg under bara några år. Utvecklingen går så mycket snabbare idag vilket gör att större krav också ställs på att lagar och regler för robotar utvecklas fortare, att hela vårt samhälle snabbare hittar vägar för att integrera robotarna i våra liv.

Det är en enorm utmaning som vi står inför. För nu kommer det att gå fort. Dagens vingliga robotar kommer att inom kort bli mycket stadiga under foten.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.