Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

När Umeå och Örnsköldsvik gifter sig

I oktober 2012 hölls en förlovningsfest mellan städerna Umeå och Örnsköldsvik. Är det nu dags att gå till bröllop?

Det var inför Kulturhuvudstadsåret som en förlovningsfest hölls i Örnsköldsvik och ett rött hjärta sattes upp som en symbol för kärleken mellan de två städerna. Samarbetet som manifesterades rörde inte bara det europeiska kulturhuvudstadsåret utan även en gemensam arbetsmarknadsregion. Umeå och Örnsköldsvik med sina kranskommuner bildar en gemensam region med över 200 000 invånare, och med en ny snabb tågförbindelse i form av Botniabanan så ökar möjligheten till arbetspendling.

I veckan har vi fått två nya exempel på det ökade samarbetet. Det är it-bolagen Clavister och AdviceU som knyter banden mellan de två städerna lite starkare.

Clavister är ett it-företag som med huvudkontor i Örnsköldsvik lyckats nå stor internationell framgång inom nätsäkerhet. Nu meddelar bolaget att de också öppnar ett kontor i Umeå, bland annat för att komma närmare universitetet.

I veckan har vi också hört om it-företaget AdviceU som lockat några it-veteraner från regionen att sätta upp kontor i Umeå och Örnsköldsvik. De själva menar att regionen kring de båda städerna håller på att växa ihop och att allt fler pendlar mellan orterna.

– Fördelen med de två kontoren är att vi kan fånga upp många kunder som jobbar i Övik men pendlar till Umeå, och tvärtom, säger en av grundarna Urban Holmgren till Infotech Umeå.

Kanske kan vi se detta som tecken på att regionen Umeå-Örnsköldsvik håller på att växa sig allt starkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.