Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Rymdturism ger startup-företag nya möjligheter

Förutsättningarna för att utveckla rymdturism i Sverige är mycket goda och en satsning skulle ge en redan framgångsrik besöksnäring ytterligare attraktionskraft och kan göra Sverige till världsledande rymdaktör, konstateras i en ny rapport av Spaceport Sweden i Kiruna, Kairos Future och över 70 olika aktörer.

KarinNilsdotter

 

Karin Nilsdotter är vd för Spaceport Sweden i Kiruna och en av entusiasterna införs svensk rymdturism. Foto: Mikael Hansson.

En satsning på rymdturism skulle kunna ge startup-företag möjlighet att bidra med innovativa produkter och tjänster.

– Jag tror att rymden är nästa stora affärs- och industriområde. Entreprenörer eller astroprenörer bygger idag ett helt nytt ekosystem med helt nya produkter. Investeringarna är enorma, har Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Center i Kiruna, sagt i en tidigare intervju på Infotech Umeå.

Den rapport som nu läggs fram heter Destination: Rymden – en nationell innovationsagenda och iden framhålls att Sverige har både möjligheter och konkurrensfördelar som ett av de ledande värdländerna för rymdturism.

– Självklart kommer rymdturism i form av rena rymdflygningar under lång tid att vara en exklusiv verksamhet men rymdflygningar är bara toppen av en pyramid som också innehåller upplevelser som är tillgängliga för en bredare allmänhet och bidrar till en stärkt utveckling inom både rymd- och turismindustrin, konstaterar Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden i Kiruna i ett pressmeddelande.

I rapporten listas flera effekter av rymdturism som kan ha positiv inverkan på startup-företags möjligheter att hitta nya marknader.

• Rymdturismen bidrar till att stärka svensk industris konkurrenskraft och kan ge upphov till innovativa högteknologiska företag som drar nytta av testmöjligheter i rymden eller av rymdens extremt hårda krav. Exempel på tillämpningar är lättviktsmaterial, bränsle- och vattenbesparande teknik.
• Rymdturismen bidrar till samhällsutveckling då kunskap inom t.ex. miljö, material, kommunikation, försvar, IT, säkerhet och medicin som utvecklas inom rymdverksamhet kan återanvändas (innovation recycling) i nya tillämpningar som skapar stor nytta i samhället.
• Rymdturismen bidrar även genom sin publika karaktär och koppling till att rymdforskning på sikt kan ha positiv effekt på intresset för teknik och naturvetenskap och därigenom underlätta försörjningen av ingenjörer och forskare till svensk industri.
• Rymdturismen stärker varumärket Sverige som innovativ kunskaps- och industrination i framkant och Sveriges attraktionskraft.

Rapporten har tagits fram med stöd av bland andra statliga innovationsmyndigheten VINNOVA, visas att rymdturism är ett viktigt strategiskt innovationsområde.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.