Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kickstarter passerar två miljarder dollar

När Umeåfilmaren David Sandberg och företaget Laser Unicorns gick ut på Kickstarter för att samla in pengar till actionfilmen Kung Fury kunde ingen ana det enorma genomslag som detta skulle få. 630 019 dollar trillade in under den månad som kampanjen låg uppe på crowdfunding-sajten.

umeagalan2015_11

Ansvariga bakom crowdfunding-projektet Kung Fury har fått ta emot många pris. Här från Umeågalan 2015 där de tar emot pris som Årets nya företagare.

Kung Fury är ett av de mest framgångsrika svenska projekten på Kickstarter genom tiderna. Men det är långt ifrån den enda svenska eller internationella projekt som lyckas få finansiering på detta sätt. Sedan Kickstarter lanserades 2009 har över två miljarder dollar utlovats av frivilliga genom sajten i olika projekt.

Att få in finansiering via kickstarter blir bara alt mer populärt. Den första miljarden dollar tog fem år att bli lovade till projekt. Den andra miljarden har bara tagit 19 månader, rapporterar Kickstarter.

Nu ska sägas att det långt ifrån är två miljarder som betalats ut till Kickstarter-projekten. För att ett projekt ska få kvittera ut de pengar som användarna på sajten lovat bidra med måste projektets insamlingsmål nås. Och det är många projekt som inte når ända fram. Enbart lite drygt vart tredje projekt (36,66 %) når sitt utsatta mål, som exempelvis Kung Fury gjorde.

Men trots att de finns en mängd icke finansierade projekt på Kickstarter så har kampanjsajten ändå visat på de helt nya möjligheter som finns via crowdfunding.

Se statistik från Kickstarter.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.