Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Plånbok med myntfack blir inte årets julklapp

Länstrafiken i Västerbotten meddelar att de slutar ta emot kontanter i sina bussar från juni nästa år. Samtidigt berättar Skelleftebuss att också de plockar bort kontanterna. I Västernorrland har bussbolag redan gjort det och Jämtland kommer att följa efter.

Kontanternas tid som betalmedel på bussen är över.

Ett av företagen som är vinnare i denna utveckling är iZettle. Med sin betallösning via betalkort och mobil har de tagit sig in i en mängd marknader. Till och med getostmejeriet i lilla Bondersbyn utanför kalix som jag ibland besöker använder iZettle som en service för kunderna.

I augusti tog iZettle in drygt en halv miljard i riskkapital och sedan starten har finansiärer satsat sammanlagt 1,5 miljarder i företaget. Inga finansiärer skulle på samma sätt vilja satsa i kontanthantering, det är helt klart.

iZettle slår dessutom alla tidigare tillväxtrekord på listan Sweden Technology Fast 50 som delades ut i veckan. De senaste fyra åren har iZettle haft en tillväxt på helt otroliga 30 114 procent.

Sweden Technology Fast 50 har instiftats av Deloitte och är den enda särskilda utmärkelsen för teknologiföretag i Sverige. Rankingen baseras på företagens genomsnittliga intäktsökning under den gångna fyraårsperioden.

Att sia om framtiden är i detta fall knappast svårt. Kontanterna kommer att försvinna allt mer i och med nya tekniklösningar för vår handel.

Plånbok med myntfack blir knappast årets julklapp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.