Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Allt fler lockas av teknik bakom bitcoin

I Boden bygger KnCMiner stora datahallar för att tillverka nya valutan bitcoin. Men blockchain, som tekniken bakom nya kryptovalutan heter, har många fler användningsområden än att skapa bitcoins. Det ville tävlingen Arctic Chain Hackathon visa på när den avgjordes i december 2015 i Boden.

Blockchain handlar om att skapa digitala ”beviskedjor” med en teknik som förväntas revolutionera flera branscher och påverka alla affärsverksamheter.

Blockchain, eller blockkedjan som den ofta kallas på svenska, sägs kunna leda till en lika stor förändring som övergången från skrivmaskiner till datorer. Stora ord men det finns fog för det, inte minst sett utifrån att allt fler banker och it-företag som jobbar med finansiell handel börjat snegla mot tekniken.

42 av världens största banker, däribland Nordea, Danske Bank, Deutsche Bank, J.P. Morgan och Goldman Sachs har gått samman i en satsning på blockkedjor. Kanske inte för att börja använda valutan bitcoin, den är ännu lite osäker på vart den tar vägen, men väl för att använda tekniken för allt från betalningar till aktiehandel och banklån.

Även finansiella it-bolaget Cinnober, med kontor i Umeå och Stockholm, har visat intresse för blockkedjetekniken och kryptovaluta som bitcoin.

”Handel med kryptovaluta handel ökar stadigt och blockkedjemetoder är av stort intresse för hela branschen. Jag är personligen övertygad om att blockkedje-tekniken kommer att förändra spelplanen för traditionella finansbranschen, och ser med stor entusiasm fram mot fortsatta utvecklingen, konstaterar Cinnobers vd Veronica Augustsson i en kommentar kring företagets affär med Cryex, som öppnar handelsplats kring kryptovalutan med stöd av teknik från Cinnober.

För att stötta utvecklingen kring blockkedjor startar Dataföreningen nu ett nytt nätverk för att samla intresserade som vill utveckla tekniken kring blockkedjor. Tillsammans med tävlingen Arctic Chain Hackathon är det ett av flera tecken på att blockkedjetekniken lockar allt fler.

Ytterligare ett sådant tecken är BTCX, eller Stora Blocktechpriset, som delas ut för att hylla och uppmuntra de personer och företag som har gjort en insats för bitcoin och blockkedjetekniken under det föregående året. Nomineringarna är i full gång och vinnaren kommer att presenteras 28 januari på Epicenter i Stockholm.

Helt klart är att vi kommer att få höra mer om denna teknik. Intressant då att den också har sina förankringar i norra Sverige och Boden.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.