Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Guldläge för datatjejer

När rikskonferensen Datatjej arrangerades i Lund 28 -31 januari kom 24 av 110 deltagare från Umeå. Att Umeås kvinnliga studenter inom IT och data tar för sig är helt tydligt.

Datatjej är en riksförening för kvinnor som studera IT och data på högre utbildningar vid universitet och högskolor runt om i landet. 2013 anordnade den lokala föreningen vid Umeå universitet en rikskonferens och det blev en stark injektion för många.

datatjej2016_01

Bilden ovan visar studenterna från Umeå universitet som deltog på rikskonferensen Datatjej 2016 i Lund.

Förra året reste en hel delegation till Göteborg och nu i år var det alltså Lund som tog emot. I en artikel på Infotech Umeå berättar en av deltagarna, Jane Bertheim, om det mycket stora intresse för rikskonferensen som finns hos de stora IT-företagen.

Spelföretag, IT-konsultbolag och världsledande företag som Spotify, Ikea, Scania, Microsoft och Saab kommer med sina montrar och håller gärna föreläsningar, även fast konferensen inte är stor med sina 110 deltagare.

Men eftersom behovet av att få in kvinnor bland medarbetarna är extremt stort så ser företagen det som mycket viktigt att delta.

För de studenter som deltar på konferensen innebär det ett guldläge. Jane Bertheim berättar att hon och de andra deltagarna kunde gå runt och prata med alla dessa bolag för att höra om vilka behov de har av nytt folk.

En fantastisk möjlighet som kan öppna för nya kontakter när examensarbeten och jobb närmar sig.

2019 kommer rikskonferensen åter till Umeå universitet.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.