Egons blogg

Blockpolitik?

 

Blockpolitik är en form av flerpartisystem, som till karaktären liknar ett tvåpartisystem. Även om det finns flera etablerade partier i kommunen, finns det i mångas ögon bara två majotitetsalternativ, eftersom man oavsett valutgång på förhand vet vilka partier som kan tänkas samarbeta med varandra. Det finns även något som kallas regnbågskoalition. Det är en koalition som består av flera partier med olika partifärger, i regel röda, blåa och gröna.

Alla partier har som mål, att alla beslut fattas med så stor majoritet som möjligt, helst i enighet. Blir det då ett stort ”block” om alla samarbetar eller blir det enpartisystem? Om det inte blir någon som får egen majoritet och majoriteten ändras vid varje fråga som ska beslutetas. Hur stabilt blir det då? Hur mycket kan man påverka och hur blir besluten?

Ett parti som är med i någon form av styrande blockbildning, kommer tidigt in i olika frågeställningar och har därigenom stora möjligheter att påverka. Man får tillgång till mycket information, som dyker upp under ärendets gång, som man har möjlighet att påverka. Är det något fel, att i ett tidigt stadium påbörja ett samarbete? Samarbetet innebär, att partiet får möjlighet, att driva sin politik tillsammans med andra partier, genom ett givande och tagande.

”Tillsammans blir man stark”.

En kommentar

  1. Sven-Gunnar Håkansson

    Jag har varit k-råd med en mycket kraftig majoritet i fullmäktige, 25 mandat av 35 totalt. Vi sanerade kommunens ekonomi från 6 raka underskottsår till en situation där kommunen gått med plus sedan 2002.Skattehöjningar och nödvändiga verksamhetsförändringarna som krävdes genomfördes utan en votering i KS eller KF. Eftersom ca 80% av en kommuns budget styrs av lagar och förordningar är spelrummet för offensiva satsningar rätt så litet för kommunpolitikerna. Ställer man upp i kommunstyret så måste man acceptera de ekonomiska förutsättningarna. Kommunens tjänstemän brukar ha god uppfattning om det ekonomiska läget och lägger enligt sitt uppdrag förslag på åtgärder för att nå en budget i balans. Som förtroendevalda måste Ni ha modet att prioritera mellan dessa förslag även om det skulle drabba någon av Era hjärtefrågor som Ni kanske till och med gott till val på. Att göra dessa prioritering med en hoppande majoritet som formas utifrån något allmänt tyckande blir nästan omöjligt. Det bör finnas en uttalad politisk viljeinriktning som gäller för hela mandatperioden.
    En budgetpost som bör kunna reduceras är den administrativa överbyggnaden. Jag anser att det inte behövs ett heltids kommunalråd på en sådan liten kommun och förvaltningschefer samt specialister bör kunna delas med Dorotea och Vilhelmina kommun. En kommunsammanläggning i Södra Lapplands kommun lär väl inte bli aktuell under de närmaste mandatperioderna och då återstår att försöka samordna den administrativa överbyggnaden så långt det är möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.