Egons blogg

Dåliga förlorare?

 

Vi har fått uppleva många val världen över, där diktaturer blivit bortröstade, men vägrat erkänna förlusten. Ledarna har med fusk och våld, klamrat sig fast vid makten. Utvecklingen har stannat och korruptionen vuxit sig starkare. Människor har blivit dödade, stympade, plundrats eller drivits på flykt. Något som ingen av oss vill uppleva.

I vår del av världen, när ett politiskt parti förlorar ett val, analyseras förlusten och ledarna brukar avgå eller bytas ut. Samma regler, som när ett fotbollslag förlorar i en serie, ledningen byts ut. I de flesta fall brukar en förändring i ledningen, ge resultat på något vis. Ju större förlust, desto fortare byts ledningen ut.

Om ett politiskt parti förlorar halva sin väljarkår och inte gör någon förändring i ledningen, hur tänker man då? Partiet tackar nej till samarbete med övriga partier och klargör att man kommer att motarbeta allt. Har man tagit efter diktaturernas filosofi?

Att ett sådant agerande slår mot medborgarna, tycks de inte förstå. Har man över huvud taget någon gång, haft fokus på medborgarna och arbetat för dessa? Är det maktbegär och egen vinning, som driver sådana ledare? Viket resultat vill man nå med nästa val? Försvinna helt eller återta makten?

Nu får vi hoppas att det inte finns sådana ledare och partier, som jag beskrivit, i våra trakter. Det normala är, att man accepterar väljarnas val, söker breda politiska lösningar, för att skapa ett bra samhälle för alla. Det parti som har majoritet, har ett stort ansvar mot väljarna, men det har även partier i minoritet.
Alla politiska partier, vill förverkliga sina idéer och det gör man genom att övertyga andra, som har en annan uppfattning och genom samarbete över partigränser. Alla politiska partier, vill sin kommuns bästa, får vi hoppas.

”Kom ihåg att hälsa på folk, medan du är på väg uppåt. Du möter dem igen, när du är på väg nedåt”. Av Oluf Steen.

Trevlig Helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.