Kulturväven hur ser besluten ut

Jag roade mig med att leta fram Kommunfullmäktiges protokoll från januari 2011, för det var då som vi beslutade i Kommunfullmäktige om uppstarten av det som nu heter Kulturväven. Kallades då omväxlande för Kulturmötenas Hus och Kulturens Centrum
Det handlar dels om beslut tagna i NP men även i KF.

Det som hela NP var överens om var b.la. detta:
"Innehållet i Kulturmötenas Hus baseras på ett nytt bibliotek"
"Ett Kvinnohistoriskt Museum ingår som en del i Kulturens Hus"

När vi sedan hade ärendet i fullmäktige så var det endast Jan Hägglund som röstade emot förslaget.

Dagens beslut som att ge pengar till uppstarten av det Kvinnohistoriskla museet handlar just om detta, att fullfölja beslut tagna i Umeså högsta beslutande organ Kommunfullmäktige, jag anser inte att (i detta fall) KSAU kan underlåta att fatta beslut som gör att vi kan göra det Fullmäktige beslutat.

Det som nu mycket olyckligt skett och som jag tycker är jättetråkigt, jag förstår att Balettakademien anser sig vara dragna vid näsan på lokaler de blivit lovade.
Här är jag övertygad om att det går att hitta en väldigt bra lösning, man är inte utan lokaler idag och kommunen förfogar över andra fastigheter som borde kunna användas om man har ytterligare lokalbehov. Jag vet (min lillasyster dansar där) att de nuvarande lokalerna inte är i bra skick, men det går ju att åtgärda om viljan finns.
Jag förutsätter att Umeå Kommun redan tagit kontakt med både Balettakademien men även andra dansintressenter med anledning av den uppkomna situationen för att diskutera fram en bra lösning!

 

2 kommentarer

 1. John

  Ingen är intresserad av ett kvinnomuseum. Det går snarare emot jämställdhet. Vart finns ett mansmuseum, varför ska bara kvinnor ”ställas ut”?

  Kom inte med något att ”nämen män får ändå så mycket utrymme”, det är skitsnack.

  Betydligt fler är intresserade av dans än detta museum, bara för att ni politiker fått någon släng av ”kvinnonojasomgörattvårankommunserjättejämställdut” så ska det inte gå ut över kommunens innevånare, vilket det nu gör!

 2. Mattias Larsson

  Svar till John (2012-09-18 21:24)
  Hej John

  Ligger en del i vad du säger, nu är det så att innehållet i museet inte är sliutligen beslutat, men jag tycker att det finns anledning att belya just kvinnornas historia lite extra, då historiebeskrivningen väldigt mycket utgår ifrån män.

  Vad gäller dansen så förstår jag inte riktigt problemen som nu spelas upp. kommunen har beslutat om att bygga ett hus i vilket ett nytt bibliotek samt ett kvinnohistoriskt museum skall finnas, därutöver skall så mycket som möjligt som är lämpligt inrymmas. Nu går det av praktiska skäl inte att klämma in dans på våningsplan 4 pga. takhöjd och pelare.

  Vänta bara skall du se att dansen kommer att få väldigt bra lokaler de också!

  Hälsn
  ML

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>