Lindvallska revolten vs Holmlund

Vi närmar oss ett intressant kommunfullmäktige som går av stapeln den 31 augusti. Då ska ärendet om köpet av Arenabolaget (Umeå ishall) upp på fullmäktiges bord och slutligt beslutas.

Utgången av ärendet är given i förväg. En kraftig majoritet har valt den minst dåliga lösningen som jag beskrev i gårdagens blogg. Att vänsterpartiet är emot är ju ingen nyhet men att en ledande socialdemokrat går emot partilinjen är däremot intressant.

Christer Lindvall (s), var tidigare  fritidsnämndens ordförande men har numera ett av kommunens tyngsta uppdrag. Han sitter numera i bl a kommunstyrelsens arbetsutskott. Han har nu öppet gått emot sitt parti och sitt kommunalråd Lennart Holmlund i denna fråga. 

Det hör till ovanligheterna att man som enskild socialdemokrat kan agera på annat sätt än partiet. Socialdemokraternas partikultur tillåter egentligen inte denna typ av ageranden. När det skett har det oftast varit politiker som inte innehaft några tyngre uppdrag och som kunnat hänvisa till samvetsskäl eller annat. I sakfrågor sker det oerhört sällan och i stort sett aldrig av socialdemokrater i ledande ställning.

Att Christer Lindvall går emot sitt parti och Lennart Holmlund måste ses som oerhört kontroversiellt. Det är en rejäl spark i baken på Holmlund som nu Lindvall utdelar.

I sakfrågan håller jag inte med Lindvall och anser att han har fel. Men att han så öppet frontar sitt eget kommunalråd är på gränsen till internt uppror. Hur kommer nu socialdemokraterna och Lennart Holmlund hantera denna Lindvallska revolt?

Som sagt, ska bli ett intressant fullmäktige den 31 augusti.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Peter

    Så bara för att man är socialdemokrat för man inte ha en annan åsikt än övriga i partiet, är det vad Sellström säger. Vad jag vet finns det kristdemokrater som har andra åsikter än den officiella partilinjen.

    Var inte en Holmlund och hela tiden klaga och påpeka på vad andra gör. Berätta vad du vill Anders, du pratar inte mycket om vad du vill med dit politiska engagemang, utan det är mest sparkar på Holmlund och vänsterpartiet. Visa att du är en bättre politiker än dessa och berätta vad du vill istället för och klaga på vad andra har för åsikter.

  2. Anders Sellström

    Svar till Peter (2009-08-20 10:46)
    Nu tycker jag du är orättvis. Jag skriver en hel del om vad jag som politiker tycker och vill se genomfört. Det är bara att se mina tidigare bloggar.

    Sen är det ju min roll som oppositionspolitiker att också ifrågasätta de som styr i kommunen. Just nu är det Lennart Holmlund och socialdemokraterna.

    Håller fullständigt med dig om att det i alla partier finns de som inte håller med partilinjen. Partikulturen dock inom socialdemokratin är att inte gå emot det partiet beslutat och speciellt om man är en ledande politiker inom partiet. Socialdemokraterna har faktiskt en något hårdare partipiska än vad som är fallet inom t ex kristdemokraterna. Så är det bara. På gott och ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.