Det värdelösa samhället

Gång efter annan kommer åsikter fram om att vi kan ha ett samhälle som inte bygger på några värderingar alls. Ett värdelöst samhälle. Poängen skulle vara att ingen då exkluderas.

Vi är ett av de mest sekulära samhällena i världen. Vi är ett samhälle som på olika sätt skiljer religionen åt från politiken. Det tycker jag är bra. Religionen sköter sitt och politiken sköter sitt.

Däremot har och kommer många människor att ha en religionstillhörighet och som även engagerar sig i den politiska sfären. Det är också bra.

Problemet uppstår när vi tror att Sverige som land kan byggas utan att det finns några värderingar i botten. Utan en gedigen värderingsgrund att stå på i det samhällsbygget tappas ett lands själ bort. Vilket företag idag talar inte om värderingar som framgångsrecept?

Vi behöver värderingar som ryggraden i vårt samhällsbygge vi alla är delaktiga i. Utan dessa kommer vi förr eller senare att komma vilse.

Frågan är då vilka värderingar ska styra vårt samhällsbygge? Vilka värderingar styr idag? Vilka värderingar kommer att styra imorgon?

För oavsett vissa tyckare är det alltid någon eller någons värdering som styr. Det finns inget värdelöst samhälle. Det finns tyvärr gott om farliga värderingar.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Visst finns det alltid värderingar i botten, helt klart! Kan du ge exempel på någon/några som har åsikten att ett demokratiskt land kan vara utan grundvärderingar?

    Jag tror nog att du missförstått dem i så fall! Antagligen så rör det sig om debattörer som inte vill ha en uttalad kristen värdegrund – men det är ju inte synonymt med att inte vilja ha en värdegrund alls!

  2. Anders Sellström

    Svar till Ingemar Wincent (2010-01-15 10:49)
    Om det inte framgick är jag väldigt för ett samhälle som bygger på värderingar i botten. Att bygga ett samhälle utifrån värderingar ger oss alla samma spelplan men utrymme att agera inom den spelplanen. En samhälle som bygger på uppifrån ner perspektiv låser in sina medborgare och hämmar utveckling och kreativitet.

  3. tom peng pung

    Hej Anders!
    Detta måste jag säga är nog det bästa du har skrivit. Samhällets värdegrunder ska bygga på enighet mellan de olika viljorna inom svensk politik. De som har makten i riksdan ska respektera värdegrunden och verka för densamma, Givetvis ska den uppdateras och revideras, samhället förändras. värdegrunden ska följa med i förändringen. Sköt dig så kommer du ha ditt kall i riksdan….

  4. Oscar

    Det är inte ofta jag tycker du har rätt Anders – men det finns inget värdelöst samhälle – men det finns massor av ”värdelösa” politiker och många har samlats i ditt parti.

    Nu är detta dock snart över då ni med största sannolikhet kommer att lämna riksdagen vilket är en välgärning för Sverige.

  5. Anders Sellström

    Svar till tom peng pung (2010-01-15 21:34)
    Tack för det ”tom peng pung”. Min poäng är ju att ett samhälle bygger och måste bygga på någons/några värderingar. Vi alla styrs av våra värderingar i vårt vardaglga liv. Men vilka värderingar ska ligga till grund för vårt gemensammas bästa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.