Remiss = Triss?

I dagens VK kan vi läsa att landstingets hantering av remisser har mer att önska. Mellan 13 och 18 procent av de fel som inträffar i primärvården är kopplade till felaktiga remisser. Att få en remiss utskriven för att sedan sätta sin tillit till slumpen känns bakvänt.

Chefsläkare Ove Berglund säger att de är väl medvetna om problemet och jobbar på det. Bra så. Men i ljuset av landstingsrevisorernas genomgång mellan åren 2007 till 2012 har inte mycket hänt.

Patienterna blir lidande, tid går åt för att rätta till felen och ytterligare tid går åt för att hantera alla de patienter som frågande och frustrerande hör av sig. Tid och resurser som istället skulle kunna användas till att hantera det remisserna handlar om.

Skulle detta ske inom ett logistikföretag, att mellan 13 – 18 procent av deras beställningar hamnar fel eller inte utförs, vore konkursen ett faktum.

Så Ove Berglund, ser det likadant ut i andra landsting eller skiljer Västerbottens landsting ut sig? Vad ämnar de styrande partierna S och MP göra åt problemet som pågått och pågår?

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Mervi Sallinen

    Det här är inget nytt problem..och det uppstår när läkare skriver remisser själva och väljer ”pappersremiss” raden istället för ”EDI-remissraden” i journalsystemet. Då kan de signera remissen och den hamnar ingenstans..!! Den går inte iväg om den inte är skriven på riktigt vis.
    Läkare skall diktera remisser ! inte sitta och pekfingervalsa fram dom själv…
    ..ja herregud..härkunde jag lämna metervis med åsikter…men orkar inte skriva…

    jobbat som läkarsekr i 34 år..jag vet !

    ha det gott

  2. Anders Sellström

    Svar till Mervi Sallinen (2013-02-11 13:36)
    Har hört det du berättar om av andra. Varför rättar man inte till felaktigheter som saboterar fokuset på patienterna. Enkla simpla åtgärder som du bl a beskriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.