Ja eller nej!

Att det kan vara så svårt att formulera ett tydlig JA eller NEJ i en folkomröstningsfråga, kan man ju tycka. Men eftersom det är så komplexa samband som ska behandlas är det inte så enkelt.

För min del framstår hela folkomrötningsfrågan som ett misstroendevotum mot det sittande styret S och MP i Västerbottens landsting. Från Dorotea och Åsele är det helt tydligt. Dock anser ju även de som skrivit under kravet på en folkomröstning att det nu får vara nog. Oavsett komplexiteten i problematiken.

Här anser jag att majoriteten går vilse. Man underskatter bredden i misstroendet och försöker krympa ned det till en principfråga i ett smalt perspektiv. Det handlar inte bara om en ambulans eller ett par akutplatser. Det handlar om ett rop på hjälp från inlandet när man ser effekterna av pågående avbefolkning och starka demografiska förändringar.

I det perspektivet är det inte bara en fråga för landstinget utan även kommunerna och staten. Frågan lyfts inte på det sätt den förtjänar och de underliggande problemen får inte en rättvis belysning.

Men nu står vi där och träter om frågeformuleringar och tidpunkter för när folkinitiativet ska effektueras i praktiken. Vem kommer att vinna eller förlora på resultatet?

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. knut isaksson

    Anders
    Din analys är naturligtvis helt riktig. Grundfrågan är inlandets långsiktiga överlevnad. Men just nu gäller det trygghet och värdighet i vården.
    Det har blivit den symbolfråga, som om den fortsättningsvis behandlas så arrogant som hittills av densittande landstingsmajoriteten kommer att få långtgående negativa konsekvenser.

  2. Anders Sellström

    Svar till knut isaksson (2013-02-19 11:14)
    Helt rätt Knut. Jag begriper bara inte varför S och MP insett att frågan i sig är större än frågan i sig (vilken formulering). Då skulle de ha ahnterat folkomröstningen på ett mer respektfullt sätt. Nu röstar man nej och bråkar med de som ropar på hjälp samt de politiker som hörsammar deras rop på hjälp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.