Jonathan Yeo’s porträtt av Charles III

Kungen av England har fått sitt officiella porträtt målat och kritikerna tycker att det är en allt för smickrande bild och banal symbolik. Låt oss titta på det:

 

 

Fjärilen ska symbolisera engagemanget för naturen men det är också lätt att tänka sig att larven förpuppats och blivit fjäril? Jag ska inte låssas som att jag är någon konstexpert på hög nivå men jag tycker faktiskt att det är både snyggt och bra. Det är fler kändisar som använder sig av den här konstnären..

 

Här är alltså skådespelaren som spelade Elton John I filmen rocket man.

Jag kan förstå kritiken i att det blir lite smickrande, utsmetande och inget som egentligen tar sig an personligheten I det som avbildas men vilket kunglighet vågar egentligen göra ett sånt porträtt tänker ni då?

Låt mig få presentera det mest bad ass officiella porträttet av en kunglighet i historisk tid:

 

 

Det här är tammefan ogenerad konst av ett geni? (Lucian Freud) Sällan har ett porträtt utstrålat ”nu sätter du dig och lugnar ner dig” energi som detta. ”Ska jag göra ers majestät vacker” kanske konstnären frågat varpå regenten mest troligt svarat att hon hellre ville porträtteras som en tant  som är sekunder ifrån att rappa till någon med en linjal för att denne någon tagit två kakor när alla vet att på 20-talet var det en av varje sort som gällde.

Jag undrar om det är detta magnifika (obs ingen ironi, jag tycker genuint att det är bra) porträtt som inspirerat Frank Miller till detta, låt oss säga, unika omslag:

 

Ni trodde väl inte att jag skulle skriva om konst utan att blanda in Kalle Anka?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.