Fler psykiskt funktionshindrade i arbete!

Varför är så många psykiska funktionshindrade utan sysselsättning i Umeå? Den frågan var det meningen att Västerbottensnytt skulle belysa ikväll. Inslaget blev inställt innan det var inspelat. Om det hade blivit av hade jag svarat ungefär följande:

Sverige och Umeå måste ta ett krafttag mot utanförskapet. Jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa med jobbsökaraktiviteter med coachning är en bra reform. Fler lönebidrag och anställningar vid Samhall AB är en annan konkret åtgärd för dessa grupper.

Men viktigast av allt är en attitydförändring. Även personer med psykiska funktionshinder vill kunna försörja sig själv, arbeta så mycket som det går och ha arbetskamrater. Arbete före bidrag istället för en passiv bidragslinje. Helt uppenbart är det vad de allra flesta vill. En del behöver mycket stöd för att det ska fungera och andra står redan nära arbetsmarknaden. Men alla måste få möjligheter.

Det är inte pengarna som fattas. Det handlar om inställning till vad som är möjligt och att lösningen inte är att sjukersätta/pensionera unga människor. Det hade jag sagt om inte intervjun blev inställd.

En kommentar

  1. Foa

    Ja dessa ord du ville ha sagt.. vill de flesta säga.. men att sedan förverkliga det.

    Låt oss ta det viktigaste! ”Attitydförändring”

    Ifall du inte vill införa tvång så vill jag mena att attitydförändring håller vi alla på med redan… har alltid gjort.

    Så vad som fattas är att tvinga folk till en bättre attitydförbättring.. hur då?

    Dom orden skulle jag ha sagt i denna intervju ifall jag blivit inbjuden att deltaga.

    Under tiden vi ser att våra strävanden av attitydförändring sakta går framåt så måste dessa få ett bidrag att leva på.. och inte ta bort bidraget.
    Bidragen skall tas bort efter målet om attitydförändring nåtts.

    Nää sluta med den passiva attitydförändring som Ni politiker håller på med.. gör ord till handling.. det är Ni som har makten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.