Sant och falskt när det gäller bostäder?

Diskussionen om huspriser, brist på lägenheter etc går vidare i Umeå.

Dagens fakta (SCB) är att priset har minskat i Umeå -5% på sista året när det gäller villor. Men i Västerbotten är ökningen i genomsnitt +5%. Medelvillan i Umeå av de försålda villorna (67 st) är 2 206 000.

Samtidigt skriver Ann-Sofi Tapani och Lars Lustig i VK idag  (AB Bostaden och Umeå Universitet) att panikropen när det gäller boende för studenter är betydligt överdrivna. Färrre studenter som bor i Umeå än för tio år sedan kräver givetvis färre bostäder nu än då.

Min slutsats är att taktiken från politiker att måla upp situationen i Umeå som krisartad, kan orsaka kris på universitetet genom att studenter väljer andra universitet.

Sanningen är nu som alltid det bästa rättesnöret. Den politiska retoriken är enbart till skada i den riktiga världen.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Udo Hovfmann

  Det är nog snarare tvärtom, Lennart Holmlund vill ju så gärna säga motsatsen, att det finns gott om boenden till såväl studenter som inflyttande och till de som redan bor här, men inget kunde vara mer felaktigt. Att titta på statistik i olika former ger inte sanningen vid handen. Det är kris på bostäder och köerna hos t ex Bostaden är långa. Ska du ha en vettig chans till bostad i själva Umeå får du räkna på minst 4 års kötid. Ytterområden kan vara enklare men utan minst två års kötid skulle jag vilja påstå att det blir svårt.

  De som har råd kan kanske köpa sig en lägenhet, men studenter, arbetslösa, eller låginkomsttagare har knappast den möjligheten. Många politiker vill få Umeå att verka större än det är vilket bara ger en felaktig bild av en stad som vill växa så mycket som möjligt, men kan inte förse de inflyttande med tak över huvudet. Det är den sanna bilden av Umeå som kommun som sprids och den botar man inte genom att slösa en massa pengar på festivaler och andra onödiga byggen.

 2. john

  Räcker väl med att titta på sidan till höger om debattartikeln i VK så ser man hur det ligger till i annonsform…:)

 3. Britt-Marie Lövgren

  Svar till john (2012-08-15 16:00)
  Jag har inte tidningen kvar och kan därför inte kommentera detta. Om det skulle handla om Akutrumsförmedlingen så framgår det att just den förmedlingen hjälper till vid topparna som är just i terminsstarten.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Svar till Udo Hovfmann (2012-08-15 14:25)
  Andelen registrerade studenter i Umeå minskar. Befolkningsstatistiken visar på en större utflyttning än vanligt. När direktörerna för det kommunala bostadsföretaget och Umeå Universitet går ut och menar att debatten är onyanserad och gärna applicerar de problen som gäller i storstäderna att även gälla Umeå, då är jag övertygad om att de vet vad de talar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.