Etanol i Afrika och landshövdningen i Norrbotten

Norrbottens landshövdning och länsstyrelsen har uttalat till regeringen (enligt notis i VF) att de inte gillar den tänkta regionindelningen. Det skulle ge allt för mycket makt åt Västerbotten. Vem som egentligen har uttalat sig är lite oklart i notisen. Är det verkligen länsstyrelsens styrelse som på det här sättet vill markera mot sina direktvalda kamrater i landstinget?

Västerbottensnytt kör vidare på etanolnyheten. En nyhet för mig är att annekteringen av Afrika fortsätter som planerat (trots att det heligt och dyrt har lovats att det har avbrutits). Helt uppenbart lever bolaget sitt eget liv där inte kommunerna har någon inblick.

På frågan om hur det kan komma sig att politikerna i Skellefteå inte är informerade kommer svaret att det är lite annorlunda på den fria marknaden.

Kommuner ska inte satsa pengar på osäkra investeringar med löfte om stora pengar i framtiden. När inte banken eller investerare vill släppa till pengarna känns det märkligt att skattebetalarnas pengar ska vara disponibla.

2 kommentarer

  1. Ola Johansson

    Miljöminister Andreas Carlgren är irriterad över förtalskampanjen mot etanol som drivmedel. Han menar i att de ifrågasättanden av förnybara bränslen som sprids, i media med påståenden att etanol dödar fattiga barn är myter och förtal.

    Det är inte etanol som driver upp matpriserna, sa han i Skövde i helgen. Det är nya matvanor i bl a Kina och Indien samt torka under de senaste åren och ökade oljepriser som spelat roll.

    Miljöministern sade vidare att han inte visste vem som sprider rapporterna med falska påståenden.

    Men vi vet att det gagnar oljeindustrin mer än de fattiga barnen, konstaterade han. Svensk etanol är bra för klimatet.

    En bilist som väljer en miljöbil skall aldrig behöva tvivla på sin miljöinsats.

    En som talar ännu mer klartext i ämnet är GM-koncernens vice vd Bob Lutz. Vid en journalistträff den 26 november i fjol sa han att en stor del av det negativa vi kan läsa om etanol och E85-bränslet kommer från det amerikanska petroleuminstitutet. De satsar, enligt Lutz, över 2 miljarder kronor årligen i en global anti-etanolkampanj.

  2. Stojan Stormovich

    ”En nyhet för mig är att annekteringen av Afrika fortsätter som planerat”

    Annekteringen? Kan du utveckla?

    Nazityskland annekterade Österrike. Irak annekterade Kuwait. Men när annekterade Sekab hela Afrika?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.