Umeå Kommunen en näringsidkare/företagare?

Hur mycket företagare ska kommunen vara? Ska kommunen ta över uppgifter som i dag sköts av företag? Det tål verkligen att fundera över.

När ett företag lämnar ett bud så innebär det att allt som ska betalas för en tjänst är det som står i avtalet.

När kommunen leker affär och skriver fakturor till varandra så är prislappen en sak men kostnaden en helt annan. Ebberödsbank helt enkelt. Prislappen visas upp för att det ska se bra ut och skrytas med att detta blir mycket billigare än när företagare AAA gör det. Men det finns ingen täckning bakåt. Dessutom behövs det lite specialpengar till igångsättning (som inte ingår i kalkylen efter som det skulle öka priset).

En aktuell fråga är just att mathantering för äldreboende ska till delar tas över av kommunen. För och Grundskolan fakturerar Socialnämnden ett pris men det finns klara indicier på att det verkliga priset blir ett helt annat.

Mellanskillnaden betalas av För och Grundskolan. Om det kommer att framgå i den interna redovisningen är väl mer oklart. Skolmåltidspersonal arbetar ju med den vanliga verksamheten också. Blir säkert svårt att skilja det ena från det andra.

Förhoppningen är väl sannolikt att konkurrera ut näringslivet.

Det är inte lätt att vara företagare i Umeå med Umeå kommun som konkurrent.  Kommuner ska verkligen inte leka företag.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Jag jobbar på hemtjänsten och ser vilken mat brukarna får från Medirest, och det ser inte gott ut alls. Naturligtvis varierar det från dag till dag, men generellt är de jävligt snåla. Salladen är ju nästan ba blad (man får gräva djupt för att hitta ngn tomat eller gurka). En portion består oftast av jättemkt potatisar (eftersom de är billiga), men nästan ingenting av rättens kärna (kött, fisk eller vad det nu råkar va för dan). Vi får många klagomål från brukarna. Det var inte bättre när det var Vildmannen heller. Jag hoppas att det blir bättre nu med kommunalisering för brukarnas skull

  2. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-02-25 11:50)
    Några kommentarer: Eget boende maten berörs inte av beslutet.

    När det gäller matleveranserna till eget boende är tvärtom vad du uppfattar de flesta nöjda. I själva verket har det aldrig varit så bra utifrån brukarenkäten 2009 var över 90% nöjda. Det betyder ju inte att det inte finns saker som borde göras bättre.

    Smaken är ju som bekant delad. Idag är det många som avstår potatis helt medan andra inte kan tänka sig en måltid utan potatis.

    Men om missnöjet är så stort som du säger så måste det givetvis hanteras och rapporteras vidare till ansvariga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.