Vad skriver Nyamko Sabuni – här följer ett utdrag

Efter att ha läst Holmlunds drapa om hur han uppfattade vad Nyamko Sabuni skriver i sin bok – förtydligar jag med hennes text om samma sak.

Grunden är att kvinnor ska ges möjlighet till arbete och därmed makten över sitt eget liv. Att kunna göra egna val utan att vara beroende av vare sig far, farbror, make, söner är en självklarhet för oss födda i Sverige på 50-talet och därefter. Detta måste också gälla för invandrarkvinnor. Alla ska ha en chans att ta makten över sitt eget liv. Sverige har ett ansvar för detta.

Här nedan följer hennes egna kommentarer

Ett förslag som har fått uppmärksamhet berör föräldraförsäkringen för de som kommer till Sverige med barn. Jag tycker det är viktigt att de regler som möter nyanlända till Sverige uppmuntrar både kvinnor och män att så snabbt som möjligt bli självständiga genom arbete och delaktighet i samhället. Det är inte rimligt att nyanlända som kommer till Sverige med barn som är fyra eller fem år får full föräldraledighet – det leder till att många kvinnor och barn riskerar att fastna i hemmet under lång tid. Vi vet att när det gäller barn som föds i Sverige tas den allra största delen av föräldrapenningen ut de första tre åren, för utrikes födda barn tas merparten ut efter tre år. Jag menar att integrationen börjar redan i förskolan.

De nyanlända kvinnornas situation har alldeles för länge glömts bort i debatten om integrationspolitik. Den nya etableringsreformen, som lägger om hela systemet för hur vi tar emot nyanlända, träder i kraft i december. En viktig aspekt är att Arbetsförmedlingen ska tillsammans med den enskilda upprätta individuella etableringsplaner och ersättningen ska betalas ut direkt till individer. Det gör det lika lönsamt för kvinnor som män att engagera sig i att lära sig svenska språket, delta i arbetsförberedande aktiviteter och samhällsorientering.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.