Curling, filmfest och bro

Jag har varit engagerad i tre ärenden under dagen.

Umeå har en Elofsson-hall. Nu är det hög tid för en Elisabeth-hall. En curlinghall uppkallad efter Elisabeth Persson som har inte mindre än åtta SM-guld, fyra VM-guld och ett OS-brons. Det är beundransvärt. Efter att ha blivit uppvaktad av Curlingens vänner i Umeå är jag övertygad om att en Curlinghall på Dragonen (Nolia) skulle vara pricken över i. Nu gäller det bara att Alliansen som redan har sagt ja, får med sig övriga partier.

Det andra ärendet är filmfesten. Som ordförande i styrelsen för filmfestivalen känns det bra att göra lite reklam för Umeå Internationella Filmfestival mellan 14-20 september. Idag var det presskonferens. Förhoppningsvis finns det lite att läsa i tidningarna i morgon. Gå gärna in på www.filmfest.se för närmare information. Det är ett måste att gå på filmfestival. Att kunna se filmer innan premiären är helt fantastiskt. Årets program känns väldigt spännande.

Det tredje ärendet är Folkpartiets presskonferens med temat Bygg en bro över Kvarken! Överraskande nog var det fullt pådrag från medierna när presskonferensen hölls ute vid Finlandsbåten i Holmsund. En bro över Kvarken skulle verkligen förändra kartan och skapa en helt ny position för Sverige, Västerbotten och Umeå. Tänk bara vilket befolkningsunderlag det skulle finnas på 10 mils avstånd. Vilken arbetsmarknad som skulle skapas. Det är svårt att föreställa sig alla positiva förändringar som skulle bli effekten av en bro över Kvarken.

Det förtjänar att påpeka: Umeå kan naturligtvis inte fatta beslut på egen hand om att bygga en bro. Detta är ett jättelikt projekt som kostar ofantliga summor och berör flera kommuner och två länder. EU har en avgörande betydelse – vårt medlemskap skapar också möjligheter. För mig som politiker i Umeå handlar det om att driva denna fråga och skapa opinion i mitt eget parti på riksnivå men också i ett brett upplagt opinionsarbete bland alla partier i Sverige, i Finland och inte minst bland EU-parlamentariker, m. fl.

Problemen med trafiken till Holmön skulle därmed också vara lösta, i vart fall om bron går via ön. Som volontär vid jazzfestivalen på Holmön i somras fick jag en tydlig, om än blygsam, erinran om vad kommunikationsproblemen kan innebära. Det blåste för mycket och alla småbåtar uteblev vilket betydde minus i kassan. Det kan förstås vara mycket värre på ett otal sätt.

Det finns många skäl att arbeta för en bro över Kvarken.

Med lokaltidningarna (som annonsbilaga till VK och VF) kom folkpartiets valmaterial till hushållen. Det här är vårt huvudsakliga valmaterial till Umeåborna den här gången. I år prövar vi med annonsvarianten.

Det blir alltså inget särskilt utskick till hushållen med valsedlar. Sådana finns att hämta i vår valstuga, i förtidsröstningslokaler eller i vallokalen på valdagen. Det går naturligtvis också att beställa för hemsändning tel. 77 50 05.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.