Pengarna är slut – festen är över!

Socialnämnden lever över sina tillgångar och det beror inte på hög kvalité i verksamheten. Besparingsansträngningarna går minst sagt trögt. Trots åtskilliga diskussioner, fattade beslut och deadlines är det svårt att ställa om organisationen. Besluten fastnar på vägen och ingen tycks veta varför. Kostnaderna ökar och inte heller detta kan förklaras

Under bilan är socialdemokraterna beredda att titta vidare på vad upphandling av verksamhet skulle kunna innebära. Fördelen med upphandlingen är just att systemet är lättstyrt. Kommunen beslutar vad som ska utföras. Privata utförare tävlar om uppdraget och anger priset för tjänsten. Ett rent och klart avtal som kan sägas upp om det uppstår problem.

Kommunen kan koncentrera sig på huvuduppgiften att sätta brukaren och hans/hennes behov i centrum. Det är verksamheten som är det viktigaste inte att det är kommunalt anställda som är utförare.
 
Skattepengarna räcker längre om verksamheten upphandlas. Valet borde därmed vara tämligen enkelt!
 
 

En kommentar

  1. Anna

    Jag lämnar frågan om upphandling öppet. Tycker dock att ordvalet ”festen är över” känns lite tråkigt att behöva läsa. Har själv arbetat och slitit hårt i kommunens hårt ekonomiskt belastade socialtjänst. Att det upplevts som en fest kan jag knappast beskriva det som. Dagligen möter jag kollegor inom socialtjänstens myndighetsutövningen(och säkert inom andra av socialtjänstens verksamheter) som går på sina knän, för att på de skrala resurser som finns personalmässigt, klara av att möta lagens intenioner. Det är för mig ingen fest, snarare är det orimligt hård press….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.