Tjäna pengar på invasiva arter kanske?

Att lupiner är en invasiv art verkar det ju tyvärr vara många som inte har någon koll på och för varje säsong bara de senaste åren så har lupinbeståndet i dikena bara här kring Tomtebo ökat extremt mycket.

Bara mellan Tomtebo-rondellen och infarten till Sjöfruvägen så är det i princip BARA lupiner man ser överallt numera och jag fattar verkligen inte varför kommunen gjort något tidigare? Nu såg jag för ett tag sedan att det blivit uppmärksammat i ett nyhetsinslag men ändå verkar alltför många människor inte veta om att det är en växt som, trots att den är väldigt vacker inte är särskilt bra att ha och att spridningen är enorm på en del ställen.

Den tar ju över i princip allt annat som växer i närheten och skuffar helt enkelt undan alla annan växtlighet så dess förekomst är ganska negativ för både två och fyrbenta varelser.

Men jag tänkte på en grej som skulle kunna vara en smart winwin (till nästa vår / sommarsäsong kanske?) Och det är ju att kommunen helt enkelt lägger ut lupin-utrotar-jobb på olika idrottsföreningar. Till exempel så kan man väl anta att åtminstone ungdomar över 13 år är kapabla att hantera spett och spade?

Så kommunen skulle ju helt sonika kunna lägga ut dessa enkla ”sommarjobb” till alla lagidrottande ungdomar så får lagets kassa in lite pengar, ungdomarna får fysisk träning samtidigt som de spettar och skottar och kommunen blir av med en (förhoppningsvis) betydande del av lupin-skiten. Plus att ungarna får med sig lite extra allmänbildning kring invasiva arter rent allmänt!

Är inte det en äkta win-win?

Och på tal om invasiva arter… Jag har ingen bild på lupiner, men jag tänkte att här passar det ju ändå rätt bra med en bild på det absolut VÄRSTA som finns och som är minst lika hemskt som invasiva arter.. om inte till och med HEMSKARE:

 

Leopardprickigt mönster!

*Uurk*

Stackars kille.. Inte nog med att han är klädd i det fulaste av det fula.

Han blir dessutom smygfotad och hånad på nätet!

(men eftersom ingen vet vem han är, eller var bilden är tagen så tänker jag att det nog inte spelar nån roll)

Dessutom hade han fri bar så han lider nog inte ändå..

 

I alla fall. Detta inlägg kan ju ses som en uppmaning till de som ansvarar över alla diken och vägkanter i Umeå kommun: Skicka ut era duktiga idrottsungdomar till nästa vår och utrota lupinerna i dikena…  Låt ungarna också få extra betalt om de lovar att aldrig mer klä sig i leopardprickigt så länge de lever!

WIN-WIN!!

😎

PS: Nog är väl det här ett bättre förslag än att kidsen ska gå runt och tigga tomburkar på kvarteret för att laget ska få in några extra pengar?

Det verkar ju mest… pantat!! (Hahaha.. sämst.. jag veet.. men kunde inte låta bli!)

Hoppas Ni som läser här har en fin sommar!

 

 

 

2 kommentarer

 1. Åsa Sund

  Sköna Helena! Vilket jättebra förslag du kommer med! Det skulle inte våra välbetalda feta politikerkatter kunna räkna ut så det är bra att du väcker dem. Får se om de orkar reagera.
  Ha det fortsatt fint hälsar Åsa

  • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

   Hej Åsa. Vad kul att du tycker det.. få se om nån ansvarig kanske snappar upp det lagomt till nästa säsong?!
   Det vore lite kul ändå.. haha.. kanske kunde man då rent av få en liten hittelön för en skitbra idé?!

   Jag själv hade inte haft nåt emot att gå några timmar i diket och spetta bort en del av eländet.. otroligt märkligt att denna invasiva art fått breda ut sig så mycket. Ser att det är på väg att växa rätt mycket lupiner nere vid nydalasjön också så jag undrar ju lite var de hämtar jorden ifrån?

   På bara några få år så har det liksom ”lupin-exploderat” här i krokarna.

   Tack för Din kommentar Åsa 👍🏻

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.