Egons blogg

Kommunens ev. utträde ur Region Västerbotten

 

Motion till                                                                                                                              1(2)
 
Åsele kommunfullmäktige                            2012-04-24
 
                                                                                      
 
          
 
 Kommunens ev. utträde ur Region Västerbotten
 
 
 
         Samtliga kommuner i Västerbottens län bildade 2008-01-01 regionförbundet Västerbotten.
 
Anledningen var bl.a. att få utökade möjligheter för förtroendevalda att styra användandet av de statliga resurser, som tidigare hanterats och förmedlats av länsstyrelsen. Man menade att de förtroendevalda runt om i länet, hade större kunskap om behoven av satsningar på olika områden och ett gemensamt regionförbund, med samtliga kommuner som medlemmar, skulle bli en bättre aktör för regional utveckling.
 
Det fanns dock redan vid bildandet tveksamheter om hur de små partierna och de små kommunerna skulle kunna få inflytande i en regionbildning.
 
Nu har Region Västerbotten verkat i 4 år. Den till en början ganska begränsade organisationen, har vuxit i omfång både organisatoriskt och personellt och omsluter idag ca  
174 mkr.
 
Vi anser att Region Västerbotten är på väg att utvecklas till ytterligare en politisk överbyggnad där främst de stora partierna och de stora kommunernas företrädare fått ännu en arena att agera på. Till vilken nytta, är vår fråga?
 
Den viktigaste orsaken till att bilda ett regionförbund var att man på det sättet skulle få mer inflytande över vissa statliga medel, som tidigare fördelats via beslut från länsstyrelsen.
Vi inlandsbor frågar oss vad vi fått ut av den nya politiska organisationen? Alla kommuner har t. ex. inte haft ordinarie plats i regionstyrelsen och eftersom regionförbundet inte är direktvalt, har det gynnat de stora partierna och de stora kommunerna vid tillsättande av olika funktioner.
 
Vi menar att det vore viktigt att samla inlandets kommuner i en kraftfull konstellation med intresse för och kunskap om inlandets speciella behov. Inlandet kan inte fortsätta att leva "på nåder" av smulorna från storebror.
 
Avgående landshövdingen, Chris Heister, kommenterade regionförbundets arbete i sitt avskedstal under Granddagarna i Stockholm:"Västerbotten får inte vara bara Umeå och kusten".
 
Det finns mycket initiativkraft och kreativitet i inlandsregionen, något som bl.a. visats i aktioner för att försvara rätten till lika vård oavsett var man bor i länet.
 
Det är dags att pröva nya former för att ta tillvara inlandets resurser och möjliggöra för glesbygden att överleva och utvecklas.
 
 
Vi yrkar att Åsele kommunfullmäktige beslutar
 
att Åsele kommun begär utträde ur Region Västerbotten, så snart det kan ske  utifrån
                  gällande förbundsstadgar § 24.
 
 
 
 
 
 
            Egon Persson                                                      Jonas Ternestål
           Åsele kommunlista                                              Folkpartiet liberalerna
          
           

7 kommentarer

  1. Hp

    Helt rätt skrivet. Detta har blivit en koloss på lerfötter och gynnar inte inlandet det minsta. Den avgående landshövdingen hade verkligen sett sanningen och även vad som kommer att ske framöver om inte inlandskommunerna går ihop och är eniga. Men detta med enigheten bland inlandskommunerna har visat sig vad den innebär då det gäller ambulansen i Åsele och vårdplatserna i Dorotea. Vart har då enigheten gällt. Det är bara Dorotea och Åsele som åtta kämpa ensam på sitt håll. Men bra du tar upp detta Egon.

  2. Thomas Hartman

    Det är lätt att säga att något inte gynnar inlandet. Men sanningen är motsatt.

    FoU Västerbotten har mycket forsknings- och utvecklingsarbete i inlandet. Vi har ett särkilt ansvar att lyfta glesbygdroblematiken/möjigheten i inte minst nationella sammanhang.

    – Ett nyligen beviljat forskningsanslag från Folkkhälsoinstitutet på 1, 8 mkr ska gå till ”Glesbygdens förutsättningar att uppmärksamma barn i riskmijöer”. FoU Vb´s forskningsledare tillsammans med ett namnkunnigt forskarlag erbjuder 5 kommuner i inlandet att delta i projektet. Start tidigt 2013.

    – Förbättringsteam för att förbättra vården för placerade barn erbjuds alla kommuner i länet och från inlandet deltar Lycksele, Storuman och Norsjö. Totalt 7 kommuner ingår.

    – En studie över barns delaktighet i den sociala barnavården görs där bl a Lycksele deltar.

    – Ett stort omfattande arbete inom äldreområdet där alla kommuner är med – så även inlandet. Utvecklingsledarna ger kunskaps- metod- och implementeringstöd i samband med kvalitetsregister. Detta har resuterat i en mängd förbättringsarbeten och en hel del statsbidrag.

    – Öppna Jämförelser; FoU Västerbotten erbjuder utbildning, metod- och analysstöd. 7 rapporter har tagits fram för att förtydiga resultat i Västerbotten och redovsar resultat för alla kommuner.

    – FoU-ombuden träffas i det nätverk som FoU ansvarar för. FoU har gett en ettårig utbildning till alla 30 FoU-ombud och som fått mycket bra resultat i utvärdering. Alla kommuner deltar och mötesplatsen är Lycksele då nätverket träffas, Under 2013 kommer alla FoU-ombuden att få delta i FoU-cirklar på temat ”Att utveckla arbetssätt och strukturer för att stödja en evidensbaserad praktik i den egna kommunen”. Vi tror att detta kommer få en särskild betydelse för de mindre kommunerna i inlandet.

    – Skogsmuseet har nyligen fått ett projektbidrag beviljat för att inför 2014 kunna lyfta fram sina samiska samlingar.

  3. Thomas Hartman

    Hej

    Formuleringen om den tidigare landshövdingen vet jag inte var du fått ifrån. Jag var i lokalen när hon pratade och det fanns ingen koppling till Region Västerbotten i det. Så det måste vara ett missförstånd.

    Det finns många områden där Region Västerbotten är verksamma där länets kommuner kan samarbeta bara de vill.

    Låt mig ta tre exempel:

    Vi vet alla att vatten och avfallsfrågor är viktiga för alla kommuner. Genom Region Västerbotten bedriver länet ett arbete med att både våra samlade gymnasieskolor och norra Sveriges universitet ska ge rätt utbildningar i tillräcklig omfattning för att vi även i framtiden ska ha tillgång till kompetens för att sköta våra reningsverk, vatten och avloppsanläggningar.

    Region Västerbotten samordnar utbildningsinsatser för kommunernas personal som arbetar med drogförebyggande frågor, psykiska sjukdomar och gemensamma hälsofrågor. Bland annat har bemötandeutbildningar och skräddarsydda utbildnings¬ insatser genomförts för baspersonal inom socialtjänsten.

    Genom det gemensamt ägda bolaget AC-net har Västerbotten Sveriges vassaste bredband. Nu är nästa utmaning i länet att bygga ut system för elektroniska tjänster som både kommer att kunna ge bättre service och spara pengar i kommunerna.

    Det är alltid lätt att använda svepande formuleringar om saker. Men behövs information om vad vi gör står vi gärna till förfogande.

    Vänligen

    Thomas

  4. Thomas Hartman

    Arbetet med att samarbeta i dessa frågor i länet tycks ge resultat.

    http://norran.se/2013/01/robertsfors/prisas-for-varden/?theme=mobile

    ”Utöver Robertsfors på 1:a plats är Norsjö på 5:e, Malå på 14:e plats av totalt 290 kommuner. Västerbotten får dela på nära 10 miljoner varav 70 procent tillfaller länets kommuner och 30 procent går till Västerbottens läns landsting.
    Vården och det förebyggande arbetet avser de kommuninvånare som är över 64 år. Robertsfors nådde alla målnivåer i de olika kvalitetsregistren.
    SKL är organisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Fou Region Västerbotten är en stödjande resurs för kommuner och landsting i att förbättra vården för sjuka äldre.”

    Vänligen

    Thomas

  5. Avslöjad

    Vet inte vem den här Hartman är men en sak är jag tämligen säker på och det är att han själv har utbyte av Region Västerbotten.
    För övrigt är det endast byråkrattjafs. Vi vet att det går att försvara precis allt. Inte minst ser vi det när det gäller sjukvården. Vilken har i dag förtroende för Rastad? Det Hartman rabblar om är bara en liten del av det penningflöde som rinner ut från landstinget och försämrar vården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.