Egons blogg

”Skyll dig själv”

 

 
Nu har Region Västerbotten verkat i 4 år. Den till en början ganska begränsade organisationen, har vuxit i omfång både organisatoriskt och personellt och omsluter idag ca 174 mkr.
Den viktigaste orsaken till att bilda ett regionförbund var att man på det sättet skulle få mer inflytande över vissa statliga medel, som tidigare fördelats via beslut från länsstyrelsen.
Vi inlandsbor frågar oss vad vi fått ut av den nya politiska organisationen? Alla kommuner har t. ex. inte haft ordinarie plats i regionstyrelsen och eftersom regionförbundet inte är direktvalt, har det gynnat de stora partierna och de stora kommunerna vid tillsättande av olika funktioner.
2007 hade Länsstyrelsen 237,2 årsarbetskraft och en politisk styrelse på 12 personer. 2011 hade årsarbetskraften minskat till 209,69 och den politiska styrelsen var borttagen. En minskning med 12 politiker och 27,51 årsarbetskraft.
Region Väststerbotten hade vid starten 2008-01-01, tillsvidareanställda + visstidsanställning totalt 39 st.
2012-01-01 hade det blivit en viss ökning, tillsvidareanställda + visstidsanställning totalt 123 st. I denna siffra ingår inte några projektanställda. Region Väststerbotten har 185 politiker ink. ersättare.
 Vi anser att Region Västerbotten är på väg att utvecklas till ytterligare en politisk överbyggnad där främst de stora partierna och de stora kommunernas företrädare fått ännu en arena att agera på. Till vilken nytta, är vår fråga?
Kan detta vara en av orsakerna till att man börjat avveckla akutsjukvården i inlandet? Varken besparingar heller effektiviseringar verkar uppnåerliga genom denna organisation. Landstinget är nere på knä genom en svag ledning. Företrädare för kustregionen uttalar sig i både press och TV, att vi får skylla oss själva som bor här i inlandets små kommuner. Kring deras uttalanden om hur viktig skogs- och gruv-näringen är, kan man ställa sig frågan, för vem är den viktig?

4 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Hej Egon

    De uppgifter du har om att det INTE skulle ingå projektfinansierade i de siffror du nämner är fel. Självfallet ingår projektfinansierade i dessa siffror.

    Om någon är tillsvidareanställd eller inte har överhuvudtaget inget att göra med hur vederbörande finansieras.

    Det finns i huvudsak två former av anställning; tillsvidareanställning och visstidsanställning.

    Tillsvidareanställning är detsamma som det som brukar kallas ”fast” anställning. Det är den formen som gäller om inget annat avtalats mellan dig och arbetsgivaren.

    Enligt lagen om anställningsskydd (5 § LAS), övergår (konverteras) allmän visstidsanställning (AVA) och vikariatsanställning automatiskt till tillsvidareanställning:

    när en medarbetare haft en eller flera AVA-anställningar och den sammanlagda AVA-anställningstiden överstiger 720 dagar under de fem senaste kalenderåren,

    eller

    när en medarbetare haft en eller flera vikariatsanställningar och den sammanlagda vikariatsanställningstiden överstiger 720 dagar under de fem senaste kalenderåren.

    Om arbetsgivaren vill säga upp anställningen måste han kunna ange ett sakligt skäl. En viss uppsägningstid gäller för både arbetsgivaren och dig själv. Ett sakligt skäl kan vara att projektfinansieringen upphör.

    Så skilj gärna på anställningsformen och finansieringen.

  2. Thomas Hartman

    När det gäller Region Västerbotten som organisation så bildades den från tre organisationer.

    En övergång gjordes från länsstyrelsen, kommunförbundet lades ner, landstingets nämnd för regional utveckling avvecklades. När detta fördes ihop blev det också självfallet effektiviseringar. Exempelvis behöver inte tre olika organisationer jobba med internationell bevakning längre.

    Så din jämförelse med storleken med länsstyrelsen är alltså felaktig.

    Den stora förändringen med Region Västerbotten är dock inte det utan att sättet man jobbar med regionalpolitik skiljer sig från hur staten jobbar genom sina länsstyrelser. I och med införandet av Region Västerbotten har länets politiker möjlighet att tillsammans fatta beslut om exempelvis länstransportplanen och de investeringar som görs i länets infrastruktur.

    Vad gäller att det blivit fler projektanställda i Region Västerbotten över tid så hänger det samman med att kommunerna och näringslivet allt för sällan själva vill ta på sig ansvaret att driva ett projekt då det kräver administration och ansvar för anställd personal. Däremot vill de gärna att någon annan bär det ansvaret. Denne någon annan har i flera fall blivit Region Västerbotten.

    Men när satsningen är slut upphör också anställningen.

    Region Västerbotten tar endast på sig arbetsuppgifter som dess uppdragsgivare vill ha utförda och inget annat.

    Det låter på dig som om Region Västerbotten inte gör något i inlandet. Det stämmer inte.

    – Ett nyligen beviljat forskningsanslag från Folkkhälsoinstitutet på 1, 8 mkr ska gå till ”Glesbygdens förutsättningar att uppmärksamma barn i riskmijöer”. FoU Vb´s forskningsledare tillsammans med ett namnkunnigt forskarlag erbjuder 5 kommuner i inlandet att delta i projektet. Start tidigt 2013.

    Fritidsgården i Vilhelmina fick nyligen pris av Region Västerbotten för sitt folkhälsoarbete.

    Förbättringsteam för att förbättra vården för placerade barn erbjuds alla kommuner i länet. Från inlandet deltar Lycksele, Storuman och Norsjö.

  3. Thomas Hartman

    Saker vi gör:

    Kvinnliga företagare i Sorsele – en fotoutställning av Inger Hellman som förevisas i Sorsele bibliotek
    Arrangör Sorsele bibliotek, Region Västerbotten och Tillväxtverket

    En utställning med fotografier på kvinnliga företagare i Sorsele visas på Sorsele bibliotek. Inger Hellman har fotograferat. Bilderna ingår i projektet Framsteg Inland – ett projekt i åtta kommuner för kvinnliga företagare.

    En av medfinansiärerna till satsningen är Region Västerbotten.

    Ha det gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.