Egons blogg

”Låt oss aldrig förhandla utifrån fruktan, men låt oss heller inte frukta att förhandla”.

 

Samma dag som vi fick reda på, att ambulansen i Åsele skulle dras in, kallade Bert –Rune D till ett möte, där vi enades om att arbeta för att få behålla ambulansen. Vi diskuterade många olika sätt att lösa problemet. Diskussion med dåvarande ambulansägarna i Åsele fördes, om att använda både bil och personal i det nya uppdraget. Landstinget gillade inte detta förslag.
Vårt mål var att den akutbil, som då kom in i bilden, skulle ha samma standard som en ambulans. Åsele kommun hade vaskat fram en fullt utrustad ambulans, som vi hade för avsikt att hyra ut till Landstinget. Då med texten Akutbil, men arbeta som en lokal ambulans. När vi la fram detta förslag, fick vi veta att det var omöjligt för Landstinget att hyra av kommunen.
Landstinget satte då in först den ena, sedan den andra akutbilen, innan nuvarande akutbilen kom. Den skulle utrustas med samma standard som en ambulans och arbeta inom kommunen och rycka ut på prio-1 larm.
Bilen har utrustats efter hand, då den inte var komplett när den kom. Förhandlingar om prio-2 larm, blåljus och transport av patienter skulle fortsätta. Detta för att avlasta Doroteas Ambulans. Nu tycker vi att vi hamnat i en återvändsgränd. Landstinget har inga ambitioner att tillmötesgå vårt krav på hur akutbilen ska utrustas och användas.
Vi inom oppositionen anser att man måste prova att förhandla, innan man tar till stridsåtgärder. Nu har vi förhandlat i ett år och det har inte varit två jämnbördiga parter som mötts. Åsele kommun har ställt upp med allt, som fallit på deras lott. Med Landstingets åtaganden har det varit sämre. Åsele kommun har inte satsat några pengar i detta försök med akutbilen och den har varit till viss nytta. Det dåliga rykte som skapats kring akutbilen, skadar folkets förtroende för hela inlandet då det gäller akutsjukvård. Detta är inget som bilens personal har kunnat påverka. Vi har bra personal på akutbilen och de har verkligen ansträngt sig till det yttersta.
Därför tycker vi att nu är det dags att säga upp åsiktsförklaringen och avbryta förhandlingarna med Landstinget.
Oppositionen har aldrig släppt kravet på en ambulans. Det är Landstinget som har ansvaret för akutsjukvården, inte kommunen.

3 kommentarer

  1. Sylvia Samuelsson

    Frågan som följer blir väldigt enkel att ställa: Hur ser majoriteten i Åsele kommun på att arbeta för att återfå vår ambulans. Majoriteten – är ni nöjda med lösningen / akutbil?

  2. är ambulans avtalet påskrivit?

    har hört ryktas att dorotea ska ha skrivit på avtal med landstinget ang akutsjukvårdsplatserna, hörde i samband med detta att även åseles politiker – där ingår väl du, har skrivit under avtalet och godkänt fortsatt akutbil, ingen ambulans till åsele.
    är ryktena sanna, kan du inte förklara i din blogg vad som händer, vad som är på gång?

  3. Egon Persson

    Svar till är ambulans avtalet påskrivit? (2013-01-08 20:53)
    Inget påskrivit avtal om akutbilen i Åsele finns inte. Något förslag till det finns inte heller, det är bara rykten som sprids.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.