Egons blogg

Hur ska vi få yngre människor att engagera sig i samhällsutveckling?

 

 
När man tittar på vilken ålder det är som är engagerade i politiken blir man fundersam. Det kan väl inte vara så, att alla unga struntar i vilken utveckling samhället får? Dagens ungdom får en bra utbildning och har teknik för att följa utvecklingen över hela värden. Varför är man inte mera intresserad för hur deras egen omgivning ska utvecklas och är med och påverkar?
Kom med idéer för hur den lokala politiken ska organiseras, för att ni ska ha tid att delta. Kan man påverka utan att delta fysiskt? Ska vi ha kortare tidsperioder för olika uppdrag? Vad är det, som behöver ändras, för att ni ska vara med innan besluten tas? Det är era och era barns framtid vi ”gamlingar” sitter och bestämmer om.

3 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    När ungdomen får hör av insuttna äldre, ja äldre makthavande stolar, politiker att dem ska komma igen när dem har mer på ben att komma med, med klappande ord i huvuden på dem med nedlåtande ton.
    Inte så konstigt då att dem inte vill engagerar sig då i politiken. Sedan är det både skolans och politiker gemensamt måste föra fram hur demokratin är i kommunen.
    Främst är att de redan aktiva i parti organisationerna ta till att tillämpa ungdomarnas intressen blir synbara händer något med dessa i partiernas arbete och förädla kommunikationen där ungdomarna finns – bland annat i sociala medier. Samt att inte köra fast med repliken att ”vi har alltid gjort såhär och eftersom det fungerar ska det vara så”. Visst finns de förslag som inte fungerar i praktiken, men när förslagen slås ned på direkten utan sans att resonera kring det. Ja då görs det fel med demokratins yttrandefrihet.

  2. Peter lindström

    För att påminna så blev det förslag som jag hade i det nya reglementet, ett Ungdomsråd positivt mottagit av samtliga och det är ett steg ( av många) för att ge ungdomar möjlighet till inspel och åsikter om den politik som förs i kommunen.
    Vi har ju också anpassat mötestiderna för Fullmäktige med tanke på att de ska passa barnomsorg, skiftarbete osv.
    Nu är det upp till partierna att släppa fram de unga som vill påverka!
    Hälsningar // Peter

  3. Egon Persson

    Svar till Peter lindström (2013-01-10 20:39)
    Detta är inte ett problem bara för Åsele, det finns de flesta små kommunerna. Att bilda ett ungdomsråd och alla andra råd, löser inte problemet. Politiska partiers arbete kan ha viss betydelse, men det avgörande för att de ska bli unga eller nya människor i politiken, är den enskilde individen. De måste själva engagera sig och avsätta tid för politiskt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.