Egons blogg

Hot mot demokratin?

 

 
Olle Nordebo lyfter fram en viktig fråga i dagens VK. Jag snuddade vid den i går i mina funderingar. De måste bli flera människor som engagerar sig i politiken. Det går inte att ha vallistor med namn på folk, som inte försöker att sätta sig in i politiken. I små kommuner är det ett direkt hot mot demokratin med listor fyllda med” valboskap”.
Det blir lätt att ”kuppa” sig till makten. Många av öststadsdiktaturerna har skapats på detta vis och sedan har man placerat släkt och vänner på viktiga poster. Är det därifrån uttrycket ”svågerpolitik” kommer?  Går en grupp ihop, kan det räcka med 5,6 personer, för att få kontroll över en liten kommun.  Ingen vågar ta striden. Man är inte påläst.
Tänk om vi i de små kommunerna, kunde skapa ett system, där vi kunde föra dialog med medborgarna med ny teknik. Alla kan sitta hemma och delta i möten, med det parti man sympatiserar med och får framföra sina åsikter. Den största politiska diskussionen sker i hemmen kring köksbordet. Där lyfts många kloka tankar, som aldrig kommer fram.  
Tekniken finns, men mod och vilja saknas. Jag hoppas folk börjar bry sig.

2 kommentarer

  1. Anitha

    Min åsikt är att i en liten kommun ska det överhuvudtaget inte diskuteras partipolitik.
    Ska flera partier ha en egen besättning hamnar man precis i det scenario du beskriver – valboskap och svågerpolitik.
    Det vi ser i Åsele och andra små kommuner att man i besparingssyfte drar ner på antalet nämnder bäddar ytterligare för detta, makten koncentreras till ett ytterligt litet fåtal personer och några nya släpps inte in.
    Det främjar definitivt inte demokratin och det främjar inte intresset hos unga att engagera sig.

  2. Egon Persson

    Svar till Anitha (2013-01-11 12:38)
    Jag håller med dig. Vi inom ÅKL. har bara ”Åseles bästa” som vår ledstjärna. Sen om det är partipolitik, får andra bedöma.
    Dina tankar kring omorganisationen är till vissa delar rätt, men det finns fördelar med den också.
    ÅKL stänger ingen ute, som vill vara med i politiken. Alla är välkomna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.